İLK KADININ YARATILIŞI

Âdem Aleyhisselam cennette tek başına yaşarken, Yüce Allah O’na bir uyku verdi. Sol eğe kemiklerinden birini alıp yerine et doldurdu. O daha uykudan uyanmadan Hz. Havva’yı ondan yarattı Hz. Âdem kendisine verilen uykudan uyanınca başucunda bir kadının oturduğunu gördü.

***

O’na kim ve ne olduğunu, niçin yaratıldığını sorduğunda, Hz. Havva, bir kadın olduğunu ve isminin Havva olduğunu ve onun kendisinden sükûnet bulması için yaratıldığını söyledi. Böylece Allah, Hz. Havva’yı Âdem Aleyhisselam’a eş yaptı ve onlardan insanlar yaratılmaya başlandı.

***

Bu konudaki ayetler şöyledir: “Ben, cinleri ve insanları sadece bana ibadet etsinler diye yarattım.”  “Sizi tek bir nefisten yarattı, sonra ondan kendi eşini var etti ve sizin için davarlardan sekiz çift indirdi. Sizi annelerinizin karınlarında, üç karanlık içinde, bir yaratılıştan sonra (bir başka) yaratılışa (dönüştürüp) yaratmaktadır.

***

İşte Rabbiniz olan Allah budur, mülk O’nundur. O’ndan başka ilah yoktur. Buna rağmen nasıl çevriliyorsunuz?” (Zümer, 6). “Onda ‘sükûn bulup durulmanız’ için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet kılması da, O’nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir kavim için gerçekten ayetler vardır.”

***

Kitab-ı Mukaddes’te ise ilk kadının yaratılışı şöyle anlatılmaktadır: ‘Ve Rab Allah, yerin toprağından Âdem’i yaptı ve O’nun burnuna hayat nefesini üfledi, Âdem yaşayan bir canlı oldu… Ve Rab Allah, Âdem’den aldığı kaburga kemiğinden kadını yarattı ve onu Âdem’e getirdi… Ve âdem ve karısı ikisi de çıplaktılar ve utançları yoktu.

***

Prof. Dr. Ahmet Bedir ilk kadın Hz. Havva’nın yaratılmasıyla ilgili olarak şu bilgileri vermektedir: İlk kadın, Hz. Âdem’in zevcesi ve insan neslinin annesi olan Havva, Tevrat’ta Havvâh, Eva, Heva ve Eve olarak geçer. Rivayetlerde Âdem, O’nu ilk gördüğünde Havva adını vermiştir.

***

 ‘Havva’ ismi Kuran’da doğrudan geçmeyip ‘Âdem’in zevcesi’ olarak tanıtılır. Nisa Suresi birinci ayetinde belirtildiği gibi, ilk merhalede insanın eşi müstakil yaratılmayıp, insanın kendisinden yaratılmıştır.

***

Böylece insanın ilk çoğalması mucizevî bir şekilde meydana gelmiştir. Bir mucize olarak gerçekleşirken bu vaka, günümüzde Genom projelerine ciddi bir ilham kaynağıdır. Diğer semavi kitaplar da Havva’nın eşinden yaratıldığı hususunu kabul ederler.

***

 Bütün âlimlerin ittifakıyla, Hz. Âdem’in eşi Havva, Âdem’den yaratıldı. Âdem’de olduğu gibi, Havva’nın da yeryüzünde mi, yoksa cennette mi yaratıldığı ihtilaflıdır.

***

O’ndan yaratılış keyfiyeti ise değişik yorumlara yol açmıştır. Âdem Aleyhisselam, cennette uykuda iken Havva, Âdem’in nefsinden,  O’nun tabiatından veya O’nun eğe kemiğinden yaratıldı.