İLK İNSANIN YARATILIŞI
Tüm semavi kitaplara göre ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem’dir. O, insanoğlunun atasıdır. Lakabı Ebul Beşer ve Ebu Muhammed’dir. Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın seçtiği kişiler arasında zikredilerek ‘Safiyullah’ unvanıyla anılmaktadır ‘Âdem’ kelimesinin menşei hakkında birçok yorum yapılmış ve çeşitli dillerden geldiği ileri sürülmüştür.
***
Müslüman dilcilerin çoğu, bu kelimenin Arapça asıllı olup, ‘esmerlik’ anlamına gelen ‘el-üdme’ den geldiğini; yeryüzünün değişik yerlerinden melek vasıtasıyla toplanan farklı renklerdeki topraklardan yaratıldığı için kendisine ‘Âdem’ dendiğini belirtmişlerdir.
***
Sahih olarak kabul edilen bir rivayette de Allah, Âdem’i yeryüzünün her tarafından alınan toprak örneklerinin birleşiminden yaratmıştır. Bu toprağın çeşitliliğinden dolayı da Âdem’in nesli değişik karakterler taşır.
***
İlk insan olan Âdem’in yaratılışı Kuran ve Tevrat’ta anlatılmaktadır. Her iki kaynakta da topraktan yaratılarak ruh üflendiği ve böylece canlı bir varlık olduğu açıklanmaktadır. Kuran’a göre: “Allah nezdinde İsa’nın durumu, Âdem’in durumu gibidir.
***
Allah onu topraktan yarattı. Sonra ona ‘ol!’ dedi ve oluverdi” denilerek bu iki peygamberin yaratılışlarındaki olağanüstü duruma işaret edilmektedir. Hz. Âdem’i topraktan, anasız ve babasız olarak yaratan Allah, Hz. İsa’yı da babasız olarak yaratmıştır.
***
Meali geçen bu ayet, Allah’ın kudretinin sonsuzluğu yanında, Hz. Meryem’in de iffetli olduğunu ifade etmektedir. Rahman suresinde: “(Allah) İnsanı yarattı’ Göklerde ve yerde bulunan herkes, O’ndan ister. O, her an yaratma halindedir” denmektedir.
***
Bir ayette, “Andolsun ki biz insanı kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık. Yani Andolsun ki biz insanı bir kuru çamurdan, bir şekillenmiş kara balçıktan yarattık. Yani insan cinsini başlangıçta biz vurulduğunda ses çıkaran kuru bir çiğ çamurdan, değiştirip dönüştürme ile özel bir şekilde yoluna konmuş kokar bir balçıktan yarattık”
***
Önce salsâl, sonra da ondan özel bir şekilde kalıba dökülüp insan mayasını meydana getiren şekillenmiş, kara balçık yapılmış ve insan ondan düzgün bir şekilde yaratılmış demek olur.
***
Şu halde salsâl, su ile karıştırıldıktan sonra süzülüp kuru çamur haline gelmiş bulunan, yeryüzünün rütubetsiz olan tamtakır durumunu gösteriyor ki, tabiat itibariyle bunda hayat düşünülemez.
***
Bunun özellikle "salsâl" deyimi ile anlatılması, insanın, yeryüzünden bir tabiat eseri olarak ortaya çıkmasının mümkün olamayacağını tam bir açıklıkla anlatmak içindir.
SON SÖZ
Öyle ya, tamtakır bir kuru çamurun tabiatı, hayata ne kadar zıttır. Tabiata kalsa bunda, insan veya hayvan şöyle dursun, bir otun bitme imkanı bile yoktur. Fakat şu bir gerçektir ki, bundan insan yaratılmıştır. Bu ise doğrudan doğruya Allah Teâlâ'nın kudretinin sanatına, ilim ve hikmetine apaçık bir delildir.