İLK CİNAYET VE İLK KATİL (2)

İnsan, Allah’ın en güzel bir biçimde yarattığı ve yaratılmışların en şereflisi  olarak tanımlanan bir varlıktır. İnsan doğuştan bazı haklarla donatılmıştır. Bunlar; en başta hayat hakkı, mülkiyet hakkı, eşitlik hakkı, hürriyet hakkı gibi temel haklardır.

***

Canlıların en şereflisi olarak yaratılan insanın hayat hakkı, ancak onu yaratanın belirlediği kader çerçevesinde takdir edilen akibette gizlidir. Bu takdire müdahale edip bir canlıyı, hele ki canlıların en şereflisi olarak yaratılan bir insanı katletmek, haddi aşan çok büyük bir günahtır.

***

Bu yüzden Yüce İslam Dini’nde kan davası bile kaldırılmıştır. İslam Peygamberi: “Kıyamet gününde insanlar arasında ilk görülecek dava kan davasıdır” (Buhari) demiştir. Dolayısıyla şahsi intikam ve kan gütme de yasaklanmış, kan gütme, cahiliye dönemi âdeti olarak görülmüştür.

***

İslam dininin beş ana hedefinden biri insan hayatını korumaktır. Bu kutsal görev insanın sorumluluğuna verilmiştir. Bundan dolayı intihar da yasaklanmıştır. Peygamber’in (s.a.v.): “Bir kimse zehir içerek canına kıyarsa, zehiri elinde içer bir halde sonsuz ve devamlı bir surette cehennem ateşinde azap olunacaktır” dediği rivayet edilmiştir.

***

Büyük günahlardan sayılan suçsuz yere adam öldürmenin cezasının da çok büyük olacağını yüce Allah şu ayeti ile beyan etmektedir: “İşte bu yüzdendir ki İsrailoğullarına şöyle yazmıştık: ‘Kim bir nefsi, bir başka nefse karşılığı ya da yeryüzünde bir fesada karşılık olmaksızın haksız yere öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur.

Kim de onu öldürülmesine engel olarak diriltirse, bütün insanları diriltmiş gibi olur.’ Peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler; ama bundan sonra da onların çoğu yine yeryüzünde aşırı gitmektedirler.

***

Allah ve Resulüne karşı savaşanların ve yeryüzünde (Hak) düzeni bozmaya çalışanların cezası ancak ya (acımadan) öldürülmeleri, ya asılmaları yahut el ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi yahut da bulundukları yerden sürülmeleridir. Bu onların dünyadaki rusvaylığıdır. Onlar için ahirette de büyük azap vardır.”

***

Tarih boyunca dünyada İsrailoğulları savaşlar, ihtilâller, çeşitli para oyunları ve entrikalar çıkarmış, bu gibi olaylarda büyük rol oynamış, milyonlarca canın ve hesapsız servetin zayi olmasına sebep olmuşlardır.

***

Bu kötülüklerini günümüzde de bütün dünyanın gözleri önünde pervasız bir şekilde sürdürmektedirler. Birçok defa ilahi tokatlarla karşılaşan bu ırkçı emperyalistlerin son tokadı ne zaman yiyecekleri merakla beklenmektedir.

***

Bu ayetler, insan hayatının kutsallığını en iyi bir şekilde ifade etmektedir. İnsan hayatının korunması için herkesin, başkasının hayatının kutsallığını kabul etmesi ve onun korunmasına yardım etmesi gerekir.