81 ilde ‘deprem’ tatbikatı yapıldı
İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile 81 ilde eş zamanlı “Deprem Anı, Çök Kapan Tutun ve Tahliye Tatbikatı” gerçekleştirildi. Tatbikatı koordine eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yılbaşından itibaren 54 bin 302 tatbikat yapmayı planladık. Şu anda 66 bin 202 tatbikata ulaştık” dedi.
ZEHRA TEKECİ/SELMA KUNAR
“2022 Afet Tatbikat Yılı” çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığı çatısı altında bulunan 24 bini aşkın hizmet binasında 843 bin 299 kişiye yönelik İçişleri Bakanlığı ve AFAD iş birliğiyle “Deprem Anı, Çök Kapan Tutun ve Tahliye Tatbikatı” düzenlendi.
Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı gerçekleştirilen tatbikat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve AFAD Başkanı Yunus Sezer'in de katımıyla Diyanet İşleri Başkanlığından koordine edildi. Tatbikata, Antalya, Denizli, Gaziantep, Kocaeli ve Van Valileri, Müftüleri ve AFAD Müdürleri canlı bağlantı ile katıldı.
“66 BİN 202 TATBİKATA ULAŞTIK”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, programda yaptığı konuşmada, 2021 yılını 'Depreme veya Afete Hazırlık Yılı', 2022 yılını ise 'Afet Eğitim Yılı' olarak ilan ettiklerini hatırlattı. Soylu, “Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığımız, müftülüklerinde, camilerde, Kur'an kurslarında, eğitim yılı müesseselerinde afet, anı ve sonrasındaki tüm eğitimleri gerçekleştirilmiş oldu” ifadelerini kullandı.
Yıl içerisinde planladıkları tatbikat sayısını aştıklarını dile getiren Bakan Soylu, “Yılbaşından itibaren 54 bin 302 tatbikat yapmayı planladık. Şu anda 66 bin 202 tatbikata ulaştık. Bu yıl Türkiye'de ilk kez yapılan tatbikatlar gerçekleştirdik. Gerçekleştirmeye de devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
“DÜZCE DEPREMİNİN YIL DÖNÜMÜNDE İLK KEZ ÜLKE TATBİKATI YAPILACAK”
Soylu, 12 Kasım'da Türkiye genelinde gerçekleştirilecek tatbikatın ülke tarihinde ilk olacağına değinerek, “Çocuklarımızın bu eğitimleri alması, insanlarımızın deprem anında neler yapabileceğini yeniden hatırlamaları devletin en temel görevlerinden bir tanesidir. 12 Kasım saat 18.57’de yüzlerce insanımızı kaybettiğimiz, büyük bir üzüntü ve travma yaşadığımız Düzce Depremi’nin yıl dönümünde ilk kez ülke tatbikatı gerçekleştireceğiz” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da başkanlığın bütün personeliyle afetle mücadelede İçişleri Bakanlığı ve AFAD'ın yanında olduklarını ve bütün insanları doğru bilgilendirerek yardımcı olmaya çalıştıklarını vurguladı. Erbaş, “12 bin 500 sınıfımızda 200 bine yakın çocuğumuz eğitim alıyor, hepsine afetle ilgili bilgileri vereceğiz” dedi.
ANTALYA’DA 414 MERKEZDE 13 BİN 410 KİŞİ AFET EĞİTİMİ ALDI
Tatbikata canlı bağlantı yoluyla katılan iller arasında bulunan Antalya’da, İl Müftülüğü binasında Vali Ersin Yazıcı, İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya ve AFAD İl Müdürü Fevzi Timur hazır bulundu. Vali Yazıcı canlı bağlantıda yaptığı konuşmada, Bakan Soylu’ya müftülüğe ait 414 merkezde 13 bin 410 personel, kursiyer ve öğrencinin afet eğitimlerinin tamamlandığını bildirdi.
Konuşmaların ardından Soylu, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki kreşte çocuklarla beraber tatbikatını yaparak, toplanma alanına koştu. Antalya’da ise 4 gönüllü ve 16 AFAD personelinin yardımıyla "çök, kapan, tutun" yöntemi uygulanarak, İl Müftülüğünde bulunan 53 personel afet toplanma alanına tahliye edildi.
Tatbikatın ardından Vali Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, afetlere karşı en önemli unsurun gerekli tedbirlerin alınması olduğunu söyledi.
“DEPREM TÜRKİYE’NİN BİR GERÇEĞİDİR”
Yazıcı, depreme hazırlıklı binaların yapılması ve toplumun bilinçlendirilmesinin kritik rol oynadığını belirterek, “Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarda eğitimlerimizi tamamladık, tatbikatımızı gerçekleştirdik. Deprem Türkiye'nin bir gerçeğidir. Burada yaptığımız yöntemlerin, tahliyenin ve toplanma alanına geliş sürecini tüm aile bireyleri öğrenmelidir. Deprem ve kriz anında nasıl hareket edileceği noktasında bilinç kazanılmasını istiyoruz” diye konuştu.
“BİNALAR SAĞLAM, İNSANLAR BİLİNÇLİ OLURSA AFETLER EN AZ ZARARLA ATLATILIR”
Kriz durumunda sadece afetin değil, bilinçsiz hareket etmenin de can yaktığını ifade eden Yazıcı, yakın zamanda Güney Kore'de panik nedeniyle yaşanan izdihamı hatırlattı. Yazıcı, bu noktada her bireyin sorumluluk sahibi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bizler de bu kapsamda başta öğrencilerimiz olmak üzere herkese eğitim vermeye, bilinç kazandırmaya çalışıyoruz. Bu gerçeği bilen, buna göre hareket eden bir toplum olmak zorundayız. Bugün ki tatbikat umarım akıllarda kalıcı ve eğitici olur. Dünyada birçok afet oluyor ama binalar sağlam, insanlar bilinçli olursa afetleri en az zararla atlatırız. Allah afetlerden korusun diyerek, herkesi bilinçli olmaya davet ediyorum.”