İlaç fiyatlarında güncelleme talebi

Eczanelerin ciddi bir ekonomik kriz içinde olduğunu ve birçok eczanenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Eczacılar Odası Antalya Şubesi Başkanı İsmail Erçin, “Kapanmak üzereyiz, kepenklerimizi kapatmak istemiyoruz!” dedi. 

Eczacılar Odası Antalya Şubesi Başkanı İsmail Erçin ve yönetimi meslek odası il binasından eczacıların sorunlarını dile getiren bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Erçin açıklamasında, ilaç fiyatlarının Euro kuru nedeniyle düşük kaldığını ve günümüz Euro kuru ile bu durumun krizi derinleştirdiğini belirtti. Antalya genelinde 400'ün üzerinde eczanenin kapanma riski taşıdığını ifade eden Erçin, ilaç fiyatlarının bilimsel verilere dayanarak güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Erçin, halk sağlığını korumaya devam etmek istediklerini ancak acil düzenlemelere ihtiyaç duyduklarını belirtti.
“ECZACILAR ZOR DURUMDA”
Ülkede ilaç fiyatlarının, Sağlık Bakanlığı tarafından Avrupa'daki en ucuz ilaç fiyatlarına göre belirlenmesinin yarattığı durumu açıklayan Erçin, “İlaçların fiyat hesaplamalarında kullanılan Euro kuru 25 Aralık 2023 tarihinde 17,5483 Türk Lirası olarak sabitlenmişti. Ancak günümüzde Euro'nun 37,50 Türk Lirası olması, ilaç krizini daha da derinleştirdi. Birçok ilacın piyasada bulunmuyor bu durumun hem vatandaşlar hem de meslektaşlar için zorlu günler yarattı” dedi. 


“İKİ ECZANEDEN BİRİ KAPANIYOR”
Son üç yıldır eczacıların artan enflasyon karşısında ilaç fiyatlarının düşük kalması nedeniyle ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini söyleyen Erçin “Eczacılar kira, elektrik, doğalgaz ve personel giderlerini karşılamakta zorlanırken, ecza depolarına olan ödemeleri birikmiş durumda. Eczaneler, borç sarmalına girerek, iki eczaneden birinin kapanma riski taşıdığı bir ortamda bulunuyor” diye konuştu. 
Erçin, ilaç fiyatlarının mevcut ekonomik göstergelere göre güncellenmemesi nedeniyle yeni tedavi yöntemlerinin ve ilaçların ülkemize gelememesinin de hastalar üzerinde ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, hastalar için neredeyse fiyat farkı bulunmayan ilaçların olduğunu, bazı ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanandan daha yüksek bir bedelle hastalara mal olduğunu ifade etti.


SGK ÖDEMELERİ GECİKİYOR
Erçin “Yıllardır süregelen ilaç fiyat politikalarının eczacılara büyük sıkıntılar yaşatıyor. Birçok eczacının kredi kullanmak zorunda kaldı. SGK'nın ödemelerinde yaşanan gecikmelerin eczaneleri zora sokuyor. Antalya genelinde 400'ün üzerinde eczane kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Eczacılar artık daha fazla enflasyon altında ezilmeden hak ettikleri meslek hakkını istemektedir. İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan kademelerin günümüze uyarlanması elzem olmuştur. Meslektaşlarımız bu uyarlamanın kişilerin insafına değil, bilimsel verilere dayanarak mevcut ekonomik göstergelere göre belirlenmesini ve bunun da ayrıca enflasyon oranında kendini güncelleyecek bir mevzuata bağlanmasını istemektedir” dedi. 
“ECZANELERİ KAPATMAK İSTEMİYORUZ”
Eczacılar, meslek haklarının korunmasını ve ilaç fiyatlarının bilimsel verilere dayanarak, enflasyon oranında güncellenen bir mevzuata bağlanmasını talep ediyor. Erçin, “Kutsal görev saydığımız ‘nöbet hizmeti’ artık eczanelerimize önemli bir maliyet getirmektedir. Vatanımızın en ücra köşesine kadar 1. Basamak sağlık hizmeti vermeye yemin etmiş 30 bin eczacının, mesleğimizin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle eczanelerini kapatmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.