İLAÇ FİYATINDA ZAM BEKLENTİSİ

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, ilerleyen günlerde ilaç fiyatlarına yüzde 20 civarında zam beklentisi olduğunu açıkladı. Antalya Eczacı Odası Başkan İsmail Erçin’de zam beklentisi olduğunu doğrulayarak, açıklamaya destek verdi.

SELMA KUNAR, Rabia DEMİROK

Artan girdi maliyetleri ilaç sektöründe de etkisini göstermeye başladı. Her yıl şubat ayında ilaçların alım fiyatlarına yapılan güncelleme enflasyon nedeniyle girdi maliyetlerini karşılamamaya başladı. İlaç firmaları ise kur fiyatında yenileme yapılması üzerine bir talepte bulundu.

“ŞUBAT AYINDA YÜZDE 37 ARTIŞ YAPILMIŞTI”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, bu talebin henüz masaya yatırılmadığını ancak görüşülmesinin beklendiğini söyledi.

Erçin, “Henüz nasıl bir yol izleneceği belli değil. Ancak eczanelerde şu an kanser tedavisinde kullanılan ve gerçekten hastalar için önem arz eden birçok ilaç maalesef tedarik edilemiyor. İlaç firmaları ise geçtiğimiz şubat ayında yapılan kur zammının artık yeteriz kaldığını söylüyor. Geçen şubat ayında ilaç alımlarında Euro kuru 4.57’den 6.29’a yükseltilmişti. Yaklaşık yüzde 37 artış oldu. Ancak enflasyon yüksek olduğu için şu an günü kurtaramıyor” diye konuştu.

“HENÜZ NET BİR ORAN YOK”

Bu nedenle güncellemenin bir ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Erçin, “Kur fiyatında ne kadarlık bir güncelleme olacağı henüz net değil. Ancak bu güncelleme elbette vatandaşların ilaç alım fiyatlarına da yansıyacak. Güncelleme olana kadar da firmalar ya az ilaç üretecek ya da elindeki ürünlerin daha azını piyasaya sunacak. Bizim önerimiz bu sorunun yaşanmaması için kur güncellemesinin yılda 4 kez yapılması” dedi.

KUR DÜZENLEMESİ HERKESE UYGUN OLMALI

Eczacı Mehmet Ertekin ise Türkiye’de ve dünyada alım şartlarının her geçen gün daha da değiştiğini dile getirdi.

Bu kapsamda ilaç satış fiyatlarının da değişmesi gerektiğini söyleyen Ertekin, ”Piyasa da bu artış için yüksek rakamlar düşünülüyor ancak iki tarafın da sorun yaşamayacağı bir artış yapılmalıdır. Firmalar maliyetlerini karşılamalı, eczacılar satış yapabilmeli ve vatandaş da ilaç alabilmelidir. Çünkü alım gücü düşerse insanlar ilaç seçmeye başlayacak. Bir süre sonra ilaç alıma değil pazarlığa dönüşecek. Yapılan düzenlemede bu noktalara çok dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.