SGK İL MÜDÜRÜ YAPILANDIRMADA MERAK EDİLENLERİ YANITLADI

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nejat Deniz, Lider Tv’ye özel açıklamalarda bulundu. Deniz, SGK yapılandırmasında son başvuru tarihinin 31 Ağustos olduğunu belirterek, başvuru yapanların peşin ödemelerde yüzde 98 oranında gecikme zammından kurtulacağını söyledi.

Prim borçlarının yapılandırması için son bir haftaya girildi. Yapılandırma işlemleri 31 Ağustos'a kadar gerçekleştirilebilecek. Bu kapsamda SGK yapılandırma hakkında merak edilen sorulara Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nejat Deniz, Lider Tv Ana Haber’e telefonla konuk olarak yanıt verdi. Pandemi döneminde zor bir süreçten geçen iş dünyasına önemli bir imkan verildiğini söyleyen Deniz, “Bu kapsamda 2021 Nisan ayı itibariyle kurumumuza borcu bulunan işveren ve sigortalılarımızın sigorta pirimi, işsizlik sigortası pirimi, idare para cezası, yersiz kaynaklardan kaynaklanan rücu alacakları, bu kapsamda yapılandırma içerisinde yer almaktadır. Bu yapılandırmada son tarih 31 Ağustos” ifadelerini kullandı.

ELEKTRONİK ORTAMDAN BAŞVURU İMKANI

Sigortalı ve işverenlerin başvuru yapmalarının kendi yararlarına olacağını söyleyen Deniz, “Borcu bulunan Bağ-Kur sigortalılar E-devlet üzerinden, işverenler ise elektronik ortamdan başvuru yapıp, ödeme planlarını elektronik olarak görüntüleyebileceklerdir. İsterlerse posta yoluyla ya da sosyal güvenlik merkezlerimize bizzat başvurarak da bu yapılandırmadan yararlanabileceklerdir” dedi.

PEŞİN ÖDEMEDE BÜYÜK KOLAYLIK

İşverenler ve sigortalılar borçlarını peşin ödemeleri durumunda büyük miktarda borçlarda silinme meydana geleceğini ve büyük avantaj olacağını belirten Deniz, “Örnek verecek olursak, işverenin 2010 yılında 1200 lira borcu olduğunu varsayarsak 4 bin 150 lira ödemesi gereken rakam başvuruda bulup peşin öderse 12077 lira gibi bir rakamla borcundan kurtulmuş olacaktır. Yani gecike zammının yüzde 98’i silinmiş olacaktır. Özellikle vatandaşın peşin ödeme durumu yoksa taksitler halinde de ödeyebilir. 6 aydan 9, 12, 18 aya kadar taksit seçeneklerimiz var. 18 ay seçen vatandaş 36 ayda borcunu ödemiş olacak bu da 3 yıla tekabül etmektedir” diye konuştu.

YAPILANDIRMANIN AVANTAJLARI

Yapılandırmaya müracat eden işveren ve sigortalılardan teminat istenmediğini söyleyen Deniz, “Borçlarını teminat istemeksizin 3 yıla kadar erteletebiliyorlar. Yapılandırma olduğu dönemde gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak. Sabit bir rakam olarak kalacak ve 3 yılın sonunda bu rakam ödendiğinde vatandaş tamamen borcundan kurtulmuş olacak. Bu dönem içerisinde haciz işlemi ve icra takibi konu edinmeyecek. Bu da işverenlerin faaliyetlerini rahatlıkla yürütmelerine zemin hazırlayacak. En önemlisi işverenlerimizin ihalelere katılmak için gerekli olan borcu yoktur yazısını alabileceklerdir ve teşviklerden yararlanabileceklerdi. İşverenlerimiz sigorta primlerini peşin ödediklerinde teşvikli olarak çok büyük maliyet azaltıcı faydalar göreceklerdir” ifadelerine yer verdi.