İL MÜDÜRÜ ÇALIŞKAN'DAN 'KORUYUCU AİLE' ÇAĞRISI

Aile ve Sosyal Hizmetler Antalya İl Müdürü Abdullah Çalışkan, korucu aile olmanın önemine değinerek, koruyu aile sayısının artması için çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini belirtti. Çalışkan, Lider Haber ekranlarından izleyicilere çağrıda bulunarak, “Aile sıcaklığından mahrum olan çocuklarımıza sıcak aile ortamlarını açarak küçüklerimizin üşüyen yüreklerini ısıtmaya çağırıyorum” ifadesini kullandı.

Lider Haber TV ekranlarında yayınlanan Turuncu koltuk her hafta birbirinden değerli konukları ağırlamaya devam ediyor. İbrahim Okumamış’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa bu hafta Aile ve Sosyal Hizmetler Antalya İl Müdürü Abdullah Çalışkan konuk oldu. Okumamış’ın sorularını yanıtlayan Çalışkan, çalışmalarının mihengini çocukların oluşturduğunu ve çocuk hizmetlerinde son dönemlerde aile yanında bakım hizmetine ağırlık verdiklerini belirtti ve koruyucu ailenin önemine değinerek vatandaşlara çağrıda bulundu.

2013 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan önderliğinde, illerde ise valilerin eşlerinin koordinatörlüğünde ‘Gönül Elçileri Projesi’ ile yeniden hayat kazanan Koruyucu Aile sistemi ile ilgili bilgi veren Abdullah Çalışkan, “O tarihten bugüne önceliğimiz kurum bakımından ziyade aile yanında bakım hizmeti. Tabi bu hizmeti tanıtmak ve yaygınlaştırmak için o tarihten bu yana pek çok tanıtım programı ve seminer düzenledik, pek çok çalışma yaptık. Kamuoyuna ulaşmada başarılı olduğumuzu düşünüyorum ancak aynı şeyi koruyucu aile sayılarımıza bakınca söyleyemiyorum” dedi.

“ANTALYA 233 ÇOCUK İLE 12. SIRADA”

Antalya’da 177 Koruyucu Aile yanında 233 çocuğun mevcut olduğunu söyleyen Abdullah Çalışkan, Antalya’nın da 12. Sırada olduğunu belirterek “Ülkemizde toplam 7158 koruyucu aile yanında 8677 çocuk bulunmaktadır. İlimiz 233 çocuk ile 12. sırada bulunuyor. Bizler İl Müdürlüğü olarak tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Özellikle yazılı ve görsel medyanın gücü burada çok önemli. Bakanlığımızın hazırladığı kamu spotlarının yayınlanmasının bu konuda farkındalığı artıracağı kanaatindeyim” diye konuştu.

KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN KRİTERLER

Koruyucu aile hizmeti ile amacın; korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve hayatını sıcak bir aile ortamında devam ettirmesinin sağlanması olduğunu söyleyen Çalışkan, koruyucu aile olmak için kriterleri şöyle sıraladı:

“Ülkemizde T.C. vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden, 25- 65 yaş aralığında bulunan, en az ilkokul mezunu, düzenli geliri bulunan, evli ya da bekâr veya çocuklu ya da çocuksuz herkes (tabi çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi dışındaki kişiler) doğrudan İl Müdürlüğümüze ya da e-Devlet üzerinden müracaatla, eğer şartları taşıdıkları kanaati oluşursakoruyucu aile olabilir.

Uygun olduğu değerlendirilen kişiler, yine kendilerine en uygun çocukla eşleştirilerek, tanıştırılmaları neticesinde ve uygun görüşme ortamlarda bir araya getirilir ve kaynaşmaları sağlanır; daha sonra kısa ve uzun süreli birliktelikler sağlanır, nihai olarak da aileye yatılı verilerek uyum süreci denetlenir, herhangi bir sorun olmadığı tespit edildikten sonra çocuk aileye teslim edilir”

ALO 183 SOSYAL DESTEK HATTI

ALO 183 destek hattı ile gelen taleplerin değerlendirildiğini ve sonuçlandırıldığını anlatan Çalışkan, “Alo 183 Sosyal Destek Hattı aracılığı ile aile, kadın, çocuk, engelli-yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetlere ilişkin çağrılar değerlendirilerek 7 gün 24 saat çalışma esasına göre ihbar ve talepleri değerlendiriyor, rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Vatandaşımız talebini çağrı merkezine iletiyor, çağrı alıcı talebi konusuna göre ilimizdeki ilgili görevliye anında aktarıyor ve biz 24 saat içerisinde ilgilinin ihbar ya da talebini değerlendirip sonuçlandırıyoruz” diye bilgi verdi.

150 KAPASİTELİ HUZUREVİ

“Antalya’da bı̇r huzurevı̇ meselesı̇ vardı? 2013 yılında yıkılan Fethı̇ Bayçın Huzurevı̇? ne oldu, ne aşamada?” sorusuna ise Abdullah Çalışkan, 150 kapasiteli yeni huzurevinin açılış müjdesini vererek şöyle konuştu.

“Huzurevimiz aynı yerine yeniden inşa edildi. Tefrişatı ile ilgili çalışıyoruz. Yakın bir zamanda 150 kapasiteli yeni Antalya Huzurevimizin açılışını gerçekleştireceğiz.“