İKTİSAT ZAMANI

Şefkatli yaratıcı bütün insanlığa verdiği nimetlerin karşılığında samimi ihlaslı içten bir şükür istiyor. İsraf ise şükre tamamen zıttır. Hem israf içinde olmak Cenab-ı Hakkın nimetlerine karşı bir hakaret ve onun verdiği nimetleri hafife almak değer vermemek demektir.

***

İktisat ise Cenab-ı Hakkın nimetlerine karşı çok karlı bir ticaret içinde olmak ve ciddi bir hürmeti göstermek demektir. İktisat içinde olmak sonsuz güce karşı, bütün varlıkların temsilcisi sözcüsü olarak manevi bir teşekkürü yine O’na sunmaktır.

***

Evrende görünen bu nihayetsiz ahenk ve uyum içinde olan her varlık kendine has bir iktisat ile hal diliyle o teşekkürü o sonsuz şefkatli Rablerine sunarlar. Öyle ki bir hücreden bir zerreden tutun bir güneşe ve galaksilere kadar hiçbir varlıkta abes boş israf ve faydasızlık görülmez.

***

İşte bu ahenk içinde uyumlu bir varlık olmayı ve bu durumun farkına varıp bütün varlıkların sözcüsü misal hepsi adına büyük bir teşekkürü sunmayı başarabilen insan iktisat dersinden sınıfını geçer ve israfın olmadığı bir cennete girer.

***

Bu hürmet ve teşekkürün neticesi olarak o insan bedenine sıhhati kazandırır maddi ve manevi hastalıklardan kendini korur. Bu hürmet ve teşekkürün neticesi olarak o insan kendine ve muhatabı olduğu aleme bir bereket gelmesine sebep olur.

***

Bu hürmet ve teşekkürün neticesinde dünyaya el açıp dilenci vaziyetine düşmekten kendini korur. Düne kadar tat almak isteyip de alamadığınız çok şeyden tat almaya başlar ve bu iktisadın size kazandırdığı şükür ve hürmetin neticesinde o sonsuz güzellikleri kazanarak tarifi mümkün olmaz maddi manevi haz ve lezzetleri yine o iktisat netice verir.

***

Gözler de iktisat, harama bakmamaktır. Zira göz penceresinden israfa girip harama bakmak kalp bahçesinde yetişmiş çok ağaçları yaşken budar. Verimli bir gönül bahçesini çorak bir araziye çevirir.

***

Diller de iktisat, haramı konuşmamak ve yememektir. Zira bir bedenin dil kapıcısından kontrolsüz olarak geçirdiği her haram, mideye ulaştığı andan itibaren dünyevi ve uhrevi maddi manevi çok hastalıkları senin başına açar bela eder. Bazı zaman olur tedavisi mümkün olmaz hastalıkları yine senin başına açar.

***

Hem Sonsuz Güç sahibinin hoşlanmadığı sevmediği üslup ve kelamları o dile konuşturursan sabahın seherinde öten nice güzel bülbül sesini susturup bataklıktaki sinek vızıltılarını işitmeye tercih etmek gibi bir hali kabul etmek derecesinde bir vaziyete girmektir.

***

Akla açtık bir kapı, tercihlerin ise elinden alınmadı. Diğer uzuvları varlıkları her şeyi kendi düşünce âlemin de ulaşabildiğin bütün fikriyatını bu misallere tatbik et ki daha renkli daha aydınlık daha nurani hakikatler gerçekler senin pencerenden söz alemine aksın.

***

SON SÖZ

Evrende ki her şey de iktisadını Gösteren ve bu iktisat çerçevesinde kulluk ile bizlerden bütün mahlukat adına bir şükrü isteyen Alemlerin Rabbi olan Allah’a Hamd olsun…