İKNA PSİKOLOJİSİ

Geçen hafta ilişkilerde manipüle edilmekten bahsetmişim, bu hafta da hayatımızda nasıl manipüle edildiğimize bir bakalım istedim.

Hiç aklınızda yokken sırf karşınıza bir reklam çıktı diye parfüm almayı düşündünüz mü? Ya da banka reklamlarına bakın, tamamen sizin yanınızdayız, bize güvenin içerikli mesajlar vermiyor mu?

İkna hayatımızın her alanında mevcut, hayatta 2 tür insan vardır, ikna edenler ve edilenler...

İkna; bir kişinin ya da bir grubun düşüncelerini ve davranışlarını değiştirme ya da onlara güç kazandırma sürecidir.

İkna etmek; başkalarına bir inancı ya da belirli bir davranışı benimsetmek için savlar ya da ricalar kullanabilmeye denir.

İkna yeteneği ise; muhatabı kavramak, düşünceleri yönlendirme ve muhalefet olanları vazgeçirme üzerine olan bir sanattır.

Politikacılar, iş adamları, pazarlamacılar, avukatlar, bilim adamları başarıya ulaşmak için başkalarının düşünce ve davranışlarını değiştirmek ya da “ikna etmek” zorundadırlar.

İkna tabi ki öyle kolay bir şey değildir, hazırlık ve planlama yapmayı gerektirir. İnanılır olmak iknanın en önemli unsurudur, güven faktörü olmazsa karşı tarafı ikna edemezsiniz.

Bu sebepledir ki kişi çok sevdiği uzman bir doktor ona her gün kivi yemek sağlığa yararlıdır derse kişi yer. Ancak bu sözü annesi veya sevdiği bir arkadaşı söylese o kadar etkili olmaz. Konunun uzmanı olduğuna inandığı doktorun dediğini yapacaktır.

Etkili iletişim de ikna konusunda oldukça yarar sağlamaktadır. Bu sebepledir ki insanlar belirli bir fikirleri olduğunda onu karşı tarafa tabiri caizse pazarlamak amacıyla bu konuda eğitim alırlar, etkili iletişimle ilgili birçok kaynak vardır ve kişiler bu yolları ikna kabiliyetlerine eklerler.

Hayatımızdaki seçimleri aslında kendimiz yapmıyoruz, en azından sosyal medya çıktığından beri biz yapmıyoruz, biz aslında farkında olmadan o seçimlere yönlendiriliyoruz, ama ne kadar kendimize güvenimiz çok olursa ve bu konuda biraz gözümüz açık olursa ikna edilmekten kurtulabiliriz.

İkna edilmekten kurtulmanın yollarını da bir başka yazıda anlatırım...

Keyifli bir hafta dilerim.

SON SÖZ

“İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır.” Mark Twain