İklim değişikliği zeytini de vurdu
İklim değişikliği nedeniyle bu yıl uyuyamayan zeytin ağaçlarının boş çiçek verdiğini söyleyen zeytin yetiştiricileri, zeytinde geçen yıla göre yüzde 50 rekolte kaybı bekliyor.
İklim değişikliği nedeniyle bu yıl uyuyamayan zeytin ağaçlarının boş çiçek verdiğini söyleyen zeytin yetiştiricileri, zeytinde geçen yıla göre yüzde 50 rekolte kaybı bekliyor.
Antalya Ticaret Borsasının (ATB) düzenlediği Zeytin ve
Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı, ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül
başkanlığında yapıldı. Toplantıya, ATB üyeleri, zeytin ve zeytinyağı
üreticileri katıldı.
ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, zeytin ve zeytinyağının
Antalya ekonomisi için önemine dikkat çekerken, sektörün sorunları ve çözüm
önerilerini görüşmek üzere sektör paydaşlarıyla bir araya gediklerini kaydetti.
Bülbül, toplantıda dile getirilen sorun ve önerilerin ilgili kurum ve
kuruluşlarla paylaşılacağını kaydetti. Bülbül, toplantıya katılanlara teşekkür
etti.
ZEYTİNDE YOK YILI
ATB 4. Komite Üyesi, zeytin ve zeytinyağı üreticisi Zafer
Tan, geçen yıl iyi bir sezon geçiren zeytinde iklimin de etkisiyle bu yıl “yok
yılı” olacağını kaydetti. Tan, “Geçen yıl kış soğuk geçti, ağaç uyudu. Bu yıl
iklim değişikliğinden dolayı ağaç uyumadı, hasatla birlikte sürgün devam etti.
Zeytin çiçek verdi ama boş çiçek verdi. Zeytinde geçen yıla göre yüzde 50’ye
yakın rekolte kaybı bekleniyor” diye konuştu. Tan, rekolte kaybı nedeniyle
zeytinyağı fiyatlarının da artacağını söylerken, “Yeni sezonda zeytinyağını
daha pahalı yiyeceğiz” dedi.
ZEYTİN BAKIM İSTİYOR
Zeytin ağaçlarının bakımsızlığına dikkat çeken Zafer Tan,
“Antalya bölgesindeki zeytinlerde halkalı leke yaprak hastalığı var, bu mantar
bir hastalık. Bu hastalıkla mücadele etmezsek yaprak kurur, yaprağın altındaki
meyve gözü de kurur. Meyve gözü kuruyan ağaç meyve vermez. Bunun için
üreticinin düzenli olarak zeytin ağacının bakımını ve ilaçlamasını yapması
gerekiyor. Zeytin ağaçlarına bakım yapmazsak zeytin ağaçları kurur. Önce ağaç
küflenir, sonra ağacın meyvesini sıkacağımız makine işlemediği için makine
küflenir” diye konuştu.
ANTALYA MARKALAŞMALI
Ulu Zeytinyağı Fabrikası sahibi Mustafa Fettahoğlu, zeytin
diyarı Antalya’nın zeytinyağı konusunda markalaşma sıkıntısı yaşadığını
kaydetti. Antalya zeytinyağlarının tanıtımına ağırlık verilmesini isteyen
Fettahoğlu, “Dünyada yerel ürünlere ilgi artıyor. Bu fırsatı
değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz