İKİSİ BİRDEN ŞAPA OTURDU

Dilimizde ‘Şapa oturmak’ diye argo bir deyim var. Birisi alakasız bir şey söylediğinde, desteksiz yalan veya iftira attığında gerçek ortaya çıkınca söylenen bir söz.

Merak edenler için kısa bir araştırma yaptım ve özellikle ne anlama geldiğini Türk Dil Kurumu’na baktım. TDK’ya göre ‘Şapa oturmak: Güç bir duruma düşmek, çıkmaza girmek’ miş!

Bugün size iki konudan bahsedeceğim. Birincisi CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Halk TV’de yayınlanan Kadraj Programı’nda devletimize attığı iftiranın çürütülmesi.

İkinci konusu ise, yine CHP bir isim olan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç’in aralık ayında ilçe halkından 7 yıl geriye dönük emlak vergisi talep etme olayının yargıya takılması konusu.

Bu iki olayda tam yazımın başlığına denk düşen bir konu ve gelişme. Önce gelin ilkine Özel’in olayına gelelim.

Efendim, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile yaşanan çatışmalar nedeniyle Türk Devleti hemen vatandaşları için tedbir aldı. Öyle ki çatışma başlamadan 10-15 gün önce Ukrayna’da yaşayan Türkler için uyarılar yapıldı.

Özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından bizzat açıklamalar yapılıp vatandaşlarımızın bölgeyi terk etmeleri istendi. Sonra çatışmalar başlayınca 5-20 bin kişiye ulaşılıp gerekenler anlatıldı.

Tam bu sırada CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Halk TV’de yayınlanan Kadraj Programı’nda, “Türkiye'nin istihbaratı nerede? ABD, Almanya bilirken, tedbir alırken sen bizimkileri orada güvencesiz şekilde bırakıyorsun. 20 bin vatandaş iki ateşin arasındaysa ABD bunları görüp günler öncesinden söylüyorsa, sen onlara 'Dönün yurdunuza' demediysen büyük devlet olma konusunda sorumluluğunu yerine getiremedin demektir” diye konuştu.

Bakanlığın açıklamasını görmezden gelen Özgür Özel, her zaman olduğu tam iftira atmayı sürdürdü. Ancak bu iftira bir iki saniye içinde aynı yayında çürütüldü.

Programın moderatörü İpek Özbey her şeyden habersiz canlı yayında Kiev’de yaşayan Türk vatandaşı Hikmet Samet Alemdar, “Bakanlığımız burada yaşayan yaklaşık 15 bin Türk vatandaşını 10 gün önceden tek tek, kimimize gece 03.00’te arayarak 'Ülkeyi terk edin' dedi” açıklaması yaptı.

İşte bu açıklama CHP’li Özel’i öyle bir ‘ŞAPA OTURTTU’ ki sesi soluğu kesildi. Duydun mu Özgür Bey, büyük devlet nasıl olunurmuş? Ama yok sen duymazsın çünkü işin bu.

Peki, yayının moderatörü Özbey ne yaptı dersiniz? Ne söyleyeceğini bilemedi. Yalanın ortaya çıkması karşısında hepsi sus pus oldu!

Özel, canlı yayında iftira atarken rezil oldu mu? Oldu. Bunların yaptığı nedir? Provokatörlük. Peki, yüzü kızarır mı? Asla! Ama şu bir kez daha ortaya çıktı ki, Özel’in iddiaları çürümeye mahkumdur.

HEP BÖYLE YAPIYORLAR

Şimdi gelelim günün ikinci ‘Şapa oturma’ meselesine.

Döşemealtı Belediyesi, aralık ayında ilçede evi olan vatandaşlardan 7 yıl geriye dönük emlak vergilerini faizi ile birlikte yeniden talep etmiş ve ortalık karışmıştı.

Hal böyle olunca CHP’li Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, sosyal medya hesabından videolu anlatım ile niçin geriye dönük vergi borcu çıkarıldığını tek tek anlatmıştı.

Anlatırken 2019 yılında bazı belediyelerde yapılan Sayıştay denetimi nedeniyle bu olayın gündeme geldiğini belirten Genç, ilçede ev sahibi olanların bina sınıflarını yanlış beyan ettiklerinin ortaya çıktığını vurgulamıştı.

Hatta 10 yıl geriye dönük tahsilat yapmaları gerekirken 2014 yılını milat aldıklarını vurgulayıp iddialara cevap vermişti kendince.

Bende, “Sayın Genç, 2019 yılında bu tespit yapılmış ama siz yine 2 yıl hiç sesinizi çıkarmamışınız. ‘Pandemide bunu yapamazdık’ diyorsunuz. Hatta 5 yıl öncesini zaman aşımı olarak gösterdiğini anlatarak devleti zarara uğratmış olmuyor musunuz? Siz görevini zamanında yapmamış olmuyor musunuz?” gibi birçok soru yöneltmiştim.

Hepsi cevapsız kaldı. Bu sırada Başkan Genç, AK Parti İlçe Başkanı Bekir Kıvrım ile atışarak, “Dava açın o zaman” diye rest çekmişti.

Kıvrım olayın peşini bırakmadı, adım adım gelişmeleri takip etti. AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Avukat Ramazan Kaya’nın girişimi ile vatandaşlar Vergi Mahkemesi’ne dava açtı.

Başvuruları inceleyen Vergi Mahkemesi, belediyeden uygulamayı hayata geçirmedeki gerekçeleri ve savunmalarını istedi. Savunma ve gerekçeler mahkemeyi ikna edemedi!

Antalya 2.Vergi Mahkemesi uygulamaya karşı dava açan vatandaşların davalarını 14 Şubat 2022 tarihinde karara bağladı. Kararda; Belediyenin tahakkuk uygulamasında teknik olarak hukuka uygunluk bulunmadığına hükmedildi ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bundan sonra Döşemealtı Belediyesi’nin Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı itirazla ilgili karar beklenecek. O zamana kadar da istenilen vergilerin tahsilatı yapılamayacak.

Peki, mahkemenin verdiği bu karar ile CHP’li Turgay Genç ne oldu dersiniz? Resmen o da Özgür Özel gibi ‘ŞAPA OTURDU’.  Hem de Sayıştay kararı var demesine rağmen!