İkinci el çevrim içi oto pazarında satışlar şubatta yüzde 35 arttı
Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.
Şubatta çevrim içi mecralarda 363 bin 1 kurumsal ilan
yayınlandı. Bu ilanların 170 bin 457 adedi satıldı. Geçen sene aynı döneme göre
ilan adetlerinde yüzde 4, satış adetlerinde yüzde 35 artış gözlendi.
İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en
çok satışı yapılan ilk 35 markanın 249 modeline ait 364 bin 881 ilanın ay
boyunca fiyat değişimleri incelenerek yapılan analize göre, şubat ayında 2. el
çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında perakende fiyatların bir önceki
aya göre ortalama yüzde 0,23, yılbaşından itibaren ise yüzde 0,17 arttığı
gözlendi. Toptan satış fiyatlarında ise artış şubat ayında yüzde 2,46,
yılbaşından itibaren de yüzde 4,52 seviyesinde gerçekleşti.
1196 ADET İKİNCİ EL
ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATILDI
Motor tipine göre değerlendirildiğinde, söz konusu pazarda
geçen ay 100 bin 265 adetle en çok dizel araçlar satıldı.
Dizel otomobilleri, 62 bin 931 satışla benzinli ve 4 bin 517
satışla oto gazlı otomobiller takip etti. Hibrit otomobil satış sayısı 1548, ikinci
el elektrikli otomobil satış sayısı 1196 oldu. Şubat 2023'te 293 ikinci el elektrikli
otomobil satılmıştı.
Rapora göre ayrıca geçen senenin şubat ayıyla
karşılaştırıldığında dizel araç satış payının yüzde 7 düştüğü, elektrikli
araçların satış payının ise yüzde 201,8 arttığı gözlendi.
ORTALAMA SATIŞ HIZI 45
GÜN OLDU
Bu yılın şubat ayında toplam satışların yüzde 38,3'ünü 11
yaş ve üzeri araçlar oluşturdu. 0-5 yaş araç satışlarında ise geçen aya göre
yüzde 3 artış görüldü.
İkinci el çevrim içi pazarda geçen ay araçların ortalama
satış hızları ocak ayı ile aynı süre olan 45 gün olarak belirlendi. Renault
marka araçlar 37 gün ortalama satış hızı ile pazar ortalamasına göre daha hızlı
satıldı. BMW markalı araçlar ise 63 günlük satış hızıyla en yavaş satılan
araçlar oldu.
GÜNLÜK 450 BİNDEN
FAZLA İKİNCİ EL ARAÇ DATASI ANALİZ EDİLİYOR
Makine öğrenmesi, yapay zeka ve büyük verinin birleşmesinden
oluşan iş zekası seti Indicata, Türkiye'deki ikinci el çevrim içi araç pazarını
tarayarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını analiz ediyor.
Raporda yer alan satış verileri, ikinci el ticareti yapan 40
binden fazla kurum ve kuruluşun çevrim içi pazarda verdikleri ilan verilerine
dayanıyor. Bunlar arasında Sahibinden, Arabam, Letgo ve VavaCars gibi listeleme
sitelerinin yanı sıra kurumsal ikinci el web siteleri, Leaseplan, Intercity ve
Otokoç gibi kurum ve platformlar yer alıyor.
Rakamlara bireysel araç ilanları dahil edilmiyor. Çevrim içi
platformda ikinci el ticareti yapan kurumlar, iki sebeple satışa sundukları araçların
ilanlarını geri çekiyor.
Bunlardan ilki, değişen pazar koşullarına göre araç fiyatı
revize edilerek ilanın yeniden yayınlanması. Söz konusu ilanların yeniden ne
zaman yayınlandığı da Indicata tarafından takip ediliyor. İkinci sebep ise
satış. Kurum, aracı sattığı için ilandan çekiyor. İlandan tamamen kaldırılan
araçlar, "satış" olarak kabul ediliyor.
AA
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Tarım-GFE’nin şubat ayında aylık yüzde 2,35 arttığını belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren şubat ayları ortalamasının oldukça üzerinde bir artış olarak ilan edilmiştir” dedi.
Türkiye genelinde çocuk nüfus oranı yüzde 25,5 olarak kayıtlara geçerken, Antalya’da bu oran yüzde 23,6 olarak belirlendi. Akdeniz’in gözde şehirlerinden Antalya, bölgedeki en yüksek çocuk nüfus oranına sahip il oldu.
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Perşembe Pazarı turizm sezonunun başlamasıyla birlikte yabancı turistlerin akınına uğradı. Otellerden gelen turistleri pazarda gören esnaf, yeni sezondan umutlu olduklarını dile getirdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46’ya çıkardı.
Türkiye genelinde mart ayında 110 bin 795 konut satışı gerçekleşirken, yabancılara yapılan konut satışlarında 496 konut ile Antalya, İstanbul'un ardından en çok satış yapılan ikinci il oldu.
Antalya’nın Aksu ilçesinde çiftçi kokteyl domatesin hal fiyatlarının düşmesi nedeniyle mahsulünü dalında çürümeye terk etti. Domatesin üreticiden 15 TL’ye alındığını söyleyen çiftçi, “Marketlerde ise 70 TL'ye satılıyor. Aradaki farkı kim yiyor” diyerek tepki gösterdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Enflasyon düşüyor, düşecek. Bu programı hayata geçirmek için her şeyi yaptık, güçlü bir siyasi destek var, kararlıyız'' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 7 ildeki 13 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek.
Son dönemde trafikte sigortasız araçların oluşturduğu tehlikelere ve zorunlu trafik sigortası fiyatlarının hızla artmasına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, özellikle sigortasız araçların yol açtığı mağduriyetlerin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Gündüz, “Her dört araçtan biri sigortasız dolaşıyor” dedi.
Türkiye’de konut piyasasındaki son durumu değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, satış rakamlarında geçmiş yıllara göre bir artış yaşandığını ancak piyasanın hala açılmadığını belirtti. Koçak, bunun en önemli nedenlerinden birinin konut kredilerindeki yüksek faiz oranları olduğunu vurguladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz