İKİNCİ EL ARAÇTA TALEP PATLAMASI

Koronavirüs (kovid-19) salgının Türkiye’de görülmesiyle beraber etkilenen sektörlerden bir tanesi de otomobil sektörü oldu. Sıfır araç piyasasının durma noktasına geldiği bu dönemde bu durumun aksine ikinci el araç piyasasında bir hareketlilik yaşandı.

Otomotiv sektöründe yıllardır tartışma konusu olan yetki belgesi zorunluluğu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 1 Eylül tarihinden yürürlüğe girdi. Araç alım ve satımında uyulması zorunlu halen yetki belgesinin yanı sıra bir de geçtiğimiz günlerde Özel Tüketim Vergisi’nde yeni gelişmeler yaşandı. Tüm bu konuların gündeme düşmesiyle beraber otomobil sektöründe yaşanan son durum herkes tarafından merak konusu haline geldi.

“SIFIR ARAÇ TALEBİ KARŞILANAMADI”

Sıfır ve ikinci el otomobil sektöründeki son durum hakkında konuşan Antalya Otomobil ve Galeri İşletmecileri Derneği Başkanı Numan Rahmi Palta, koronavirüs döneminde yaşanan ikinci el fiyatlarındaki artış ve ikinci el araçlara olan talebi değerlendirdi. Koronavirüs döneminde ikinci el araçlara daha çok talep olduğunu öne süren Palta, fabrikaların üretim yapmamasından dolayı sıfır araçta talebin karşılanamadığını ve böylelikle vatandaşın ikinci ele yöneldiğini ifade etti. Palta, “Bu dönemde ayrıca ÖTV ve KDV’nin kaldırılmış olması, hurda teşvikinin kaldırılmış olması ve döviz üzerindeki yıllık artışı da göz önünde bulundurursak, fiyatların epey bir artmasına sebep oldu. Bu da ikinci el araç piyasasına yansıdı. İkinci el otomobil fiyatları, yüzde 80 civarında ve hatta şu tarih itibariyle yüzde 100’e yakın bir artış gerçekleştirdi. Bununda sebebi sıfır araç üretiminin olmamasıydı” diye konuştu.

VİRÜS KORKUSU OTOMOBİLE YÖNELTTİ

Kovid-19 pandemisinin otomobil satışları üzerindeki bir diğer etkisinin ise vatandaşların virüsten dolayı bireysel olarak ulaşım sağlamaya yöneldiğini söyleyen Başkan Numan Rahmi Palta, vatandaşların kovid-19’un bulaşma etkisi en yüksek olan sosyal mesafe olayı doğrultusunda ikinci el otomobil almayı tercih ettiğini belirtti. Palta, “Vatandaşlar toplu taşımayı kullanmaktansa, imkanları doğrultusunda otomobil almayı tercih etti. Vatandaşlar bu dönemde, ikinci el bir araç alarak bireysel şekilde bu hastalıktan uzak durmayı amaçladı. Kovid-19 pandemisinde önce trafikte, her araçta iki ila üç kişi olurdu ve toplu taşıma yoğun olurdu. Ama şimdi trafiğe bakıyorsunuz her araç tek kişi var. İnsanlar böylelikle kendini izole etmeye çalışıyor. Bu da ikinci el otomobil satışının artmasına sebep oldu. En büyük sebeplerden bir tanesi de budur” şeklinde konuştu.

“ELİMİZDEN EKMEĞİMİZİ ALDILAR”

Yetki belgesi uygulamasını doğru bulduğuna vurgu yapan Başkan Numan Rahmi Palta, kendisinin de 25 yıldan beri bu işi yaptığını söyleyerek, bu iş için emek sarf ettiğini sözlerine ekledi. Palta, “Devletin bana sunduğu kriterler doğrultusunda hizmet veriyorum. Bina altında işletmem yok, kira ödüyorum, stopaj ödüyorum, vergi ödüyorum, çalışanların sigortasını ödüyorum. Bunların yanında elektrik, su, telefon ve internet faturalarını ödüyorum. Bunları topladığımız zaman işyerimin aylık gideri 15 bin lirayı buluyor. Ben yetki belgesine uygun bir esnafken, yetki belgesini Antalya’da ilk alan esnafken, bu belge elinde olmayan ve evinden çalışan arkadaşlar, internetin başında araç satarak rant elde etmeye çalıştılar ve ettiler. Biz yılda 30 araba satamadık, onlar ayda 30 araba sattılar. Elimizden ekmeğimizi aldılar. Yetki belgesi zorunluğunun gelmesi çok iyi oldu. Herkes bildiği işi yapsın.” diye konuştu.

“FİYATLARDA GEVŞEME OLACAK”

Son yaşanan ÖTV’deki gelişmeler hakkında bilgi veren Antalya Otomobil ve Galeri İşletmecileri Derneği Başkanı Numan Rahmi Palta, ÖTV zammının araç satışlarına iki şekilde yansıması olduğunu ifade etti. Palta, konuyu örnekleyerek cümlelerini şu şekilde noktaladı:

“Ülkemize girişi 70 bin lira olan araçların, ÖTV matrahı yüzde 45 iken, bu şekilde fiyat 70 binden 85 bine çıktı. ÖTV ise yüzde 45’de kaldı. Bu 1600 cc olan motorlu araçlar için geçerli. Bu demektir ki sıfır araçlarda yüzde 15 oranında bir indirim oldu. Bunun fiyatları vatandaşlarımıza bayilerden yansıyacak. 109 bin lira olan bir araç 104 bin liraya düştü. Fiyat artacağı yerde, düştü. Şu anda ithal araçlarda 1800 ile 2000 cc üzerinde olanlarda yüzde 15 ila 30 arasında bir artış oldu. Bu da gayet normal bir durum çünkü ülkemizin dövizi sadece yurtdışında bağlı olduğumuz ithal araçlara gidiyor. Amaç, yerli araç alıp, lüks tüketimden uzaklaşmanın yanı sıra otomotivin lükslükten çıkması ve sadece ulaşım için kullanılıyor olmasıdır. Genel anlamda bakacak olursak belirlenen rakam sonrasında, 1600 cc motora kadar yüzde 15 indirim, 1600 cc ile 1800 cc arası sabit ve 1800 ile 2000 cc üstü ise yüzde 15 arttı. Bu daha açıklayıcı söyleyecek olursak, SUV tarzı ile üst segment olan ithal araçlarda yüzde 15 artış, orta segmentteki araçlarımız standart kaldı ve alt segment olan araçlarda ise yüzde 15 indirim oldu. Fiyatların yansıması bu şekildedir. Fabrikalar eylül itibari ile tam kapasiteli çalışmaya başlayacak, bu kapasitede bayilerin eylül ayındaki siparişleri karşılanacak ve ekim ayında üretilen ise piyasada olacak. Bu doğrultuda ise otomobil bayileri ister istemez kendi iradeleriyle ve distribütörlerinde desteği ile biraz daha indirime gidecek. Şu anda artış olsa dahi ilerleyen dönemeçte fiyatlarda bir gevşeme olacaktır.”

AHMET ARĞILLI,

TALİP GÖKHAN YÜMSEL