İKİNCİ EL ARAÇTA 'BAYRAM' HAVASI

İkinci el araç pazarında 2021 yılında yaşanan durgunluk 'kontrollü normalleşme' ile mart ayında yerini umuda bırakmıştı. Antalya Otomobil ve Galeri İşletmecileri Derneği Başkanı Numan Rahmi Palta, beklenen hareketliliğin gerçekleşmediğini, bayramda hareketlilik olabileceğini açıkladı.

Baharın gelişi ve bayramın yaklaşmasına rağmen ikinci el araç piyasasında durgunluk devam ediyor. Durgunluğun bayrama kadar devam edeceğini belirten Antalya Otomobil ve Galeri İşletmecileri Derneği Başkanı Numan Rahmi Palta, “2. El araç piyasası şuanda sekteye uğramış durumda. Bu durgunluğun en önemli sebebi virüs ve dövizdeki hareketliliktir” dedi.

BAYRAMDA HAREKETLİLİK

Palta, yaptığı açıklamada kısıtlamaların tekrar gelmesiyle beraber araç satışlarının durma noktasına geldiğini, hareketliliğin ise bayramda başlayacağını söyledi.  Palta, “Ramazan Bayramı arefesi de dahil olmak üzere durgunluk devam edecek, bayramda bir hareketlilik bekliyoruz” dedi.

Palta, ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalışma yürüttüğü ekonomik reform paketini de değerlendirdi. Öngörülen karara göre 2. el araçlarda vergi oranlarında değişikliğe gidilecek. Öngörülen kararla ilgili açıklama yapan Palta, detayların tam olarak kesinleşmediğini belirterek, kararın sadece sıfır araçların satışı için geçerli olacağını söyledi.

ALICI DEĞİL SATICI ZARARDA

Palta, binde 5 oranında vergi uygulaması kararının sadece sıfır araç satıcılarını etkileyeceğini belirterek, “Sıfır araç alan kişiler aldıkları aracı satacakları zaman ilk satışı yapacağı zaman binde 5 oranında zam uygulanacak. Örneğin yüz bin liralık araçta binde 5 oranında vergi 500 lira yapar. 500 liralık vergiyi, sıfır aracını ilk satan kişi ödeyecek. Alıcıyı etkileyen herhangi bir durum söz konusu değil” dedi.

“ESNAFA ZAM GELMESİ KAÇAKÇILIĞI ARTIRIR”

Binde 5 oranında vergi uygulanmasının esnaf için uygulanıp uygulanmayacağının belli olmadığını, esnafa da yansıtılırsa çok büyük sonuçlar doğuracağını söyleyen Palta, şöyle konuştu:

“Bu karardan önce çıkan yasaya göre yetki belgesi olan esnaflarımız karın yüzde 1’ini ödüyorlardı. Yetki belgesi olmayan esnaflar da karın yüzde 18’ini ödüyordu. Esnaflara karın yüzde 1’i değil de binde 5’i uygulanacak olursa o zaman kayıp kaçak işleri aşırı derecede artar. Bu da Türkiye’deki satışı, esnaf ve vatandaşı haliyle etkileyecektir. Vergi kaybı aşırı olur. Esnaf araba satışını almaz, vekalet alır ya da ona benzer uygulamalar söz konusu olur.  Böyle bir düzenleme esnafa da gelirse Türkiye genelinde esnaf buna tepki koyar. Umarım esnafa değil de sadece satıcıda binde 5’i oranında uygulama yapılır.”