İKİNCİ EL ARAÇLAR ‘YÜKSELİŞE’ GEÇTİ

Sıfır araçlarda yaşanan üretim sıkıntısı ikinci el araç fiyatlarına da yansıdı. Fiyatlar kimi zaman haftalık kimi zaman ise günlük olarak yükselişe geçerken, yatırım aracı olarak da görülen otomobillerin son dönem satışlarında artış yaşanıyor.

Zehra TEKECİ, İrem GÜNEYBAZ

Her geçen gün yükselen sıfır araç fiyatları, ikinci el araç piyasasında hareketlilik yarattı. Yükselen fiyatlara karşı vatandaşlar ise yatırım amacıyla ikinci el araç alım ve satımına yöneldi. Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan oto galerici Ramazan Yılmaz, son günlerde ikinci el araçlara olan ilginin arttığını dile getirdi. Yılmaz, “Vatandaşlar artık ceplerinde nakit bulundurmak yerine otomobil alarak yatırım yapmayı tercih ediyor. Araç alım satımı daha hızlı olduğu için tercihlerini bu yönde kullanıyorlar” dedi.

PİYASA DEĞERİ HER GÜN DEĞİŞİYOR

Alıcıların araçlar üzerinden oldukça yüksek kar elde ettiğini ifade eden Yılmaz, “Bir tane arabası olan vatandaşlar şimdi 3-4 araca sahip olmak istiyor.  Paralarını araçlara yatırıyorlar ve bekliyorlar. Fiyatlar haftalık olarak değişiyor. Bazı araçlar günlük piyasa değiştiriyor. 20 gün önce 260 bin liraya satış yaptığımız aracın şuan ki piyasa değeri 330 ila 335 bin lira arasında seyrediyor” diye konuştu.

Öte yandan Yılmaz, sıfır araçların alım gücü nedeniyle tercih edilmediğini belirterek,” Sıfır aracı normal vatandaş almıyor. Büyük şirketler alıyor. Çoğu büyük şirketler sıfır araç satıyor. Bayi satmıyor. Bayiler dahi şirkete veriyor. Tabi insanlar da sıfır aracı neredeyse altı ay sonraki piyasada alacağı için ikinci ele yöneliyor” dedi.

“AZ YAKIT TÜKETEN ARAÇLAR TERCİH EDİLİYOR”

Alıcıların en çok orta seviye araçlara yöneldiğini söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:

“Şu an orta segment araçlar çok tercih ediliyor.  Alıcılar fiyat araştırmaya girdiklerinde arabanın özelliklerini takip ediyorlar. Piyasa değerlerine bakıyorlar. Şuan daha çok yakıta önem veriyor. Az yakıt tüketen araçlar daha hızlı satılıyor.”

Satıcı Erkan Akbıyık ise piyasadaki hareketliliğin sıfır araçlardaki fiyat düşüşlerine kadar süreceğini ön gördüklerini dile getirdi. Akbıyık, “Piyasadaki hareketlilik devam edecek gibi görünüyor. Doların düşmesi piyasayı etkileyecek mi bilemiyoruz. İnsanlar hem ihtiyaç hem de yatırım olarak düşündüğü için satışların hızlanmasını bekliyoruz” dedi.