İKİNCİ BEYNİMİZ: BAĞIRSAKLAR

Acaba bağırsaklarımızın tek görevi sindirim sistemimiz için çalışmak mı? Gelin birlikte bakalım:

Bağırsaklarımızın beynimizle olan bağlantısı oldukça güçlü. İçinde milyarlarca sinir hücresi bulunuyor ve bu hücreler beynimizle sürekli iletişim halinde. Üstelik bağırsaklarımızda yaşayan faydalı bakteriler, mutluluk hormonu olarak bilinen ‘serotonin’ gibi hormonların üretilmesine de yardımcı oluyor. Yani, bağırsaklarımız sadece sindirimi değil, ruh halimizi de etkileyen çöz özel bir organ diyebiliriz.


***

Harvard Tıp Fakültesi’ne göre, vücuttaki serotonin hormonunun yaklaşık %90’ı bağırsaklarda üretiliyor. Bu da demek oluyor ki bağırsaklarımız ne kadar iyi bakarsak ve bağırsaklarımız ne kadar sağlıklı olursa; zihinsel ve ruhsal  sağlığımız da o kadar iyi olacaktır.

***

Bağırsaklarımızda trilyonlarca faydalı bakteri yaşıyor ve bu bakteriler, sağlığımızın pek çok yönünü doğrudan etkiliyor. Ancak bu denge bozulduğunda, örneğin zararlı bakteriler artıp faydalı bakteriler azalırsa, hem vücudumuz hem de ruh halimiz olumsuz etkilenebilir. Peki bağırsağımızdaki faydalı bakteri sayısını arttırabilmek ve olanları da koruyabilmek için acaba neler yapabiliriz?


***

Daha önce probiyotik ve probiyotik kavramını duymuş muydunuz? Öncelikle şunu söylemeliyim ki sağlıklı bağırsaklara sahip olmak istiyorsak mutlaka diyetimizde olmaları gerekir. Bu iki terim sıklıkla duyulsa da aralarındaki farkı anlamak önemlidir:

•             Probiyotikler, bağırsaklarımız için faydalı olan canlı bakterilerdir. Yoğurt, kefir, turşu gibi fermente gıdalar probiyotik içeriği olarak zengin besinlerdir. Bu bakteriler, bağırsaktaki dengeli yaşamı destekleyerek sindirim sistemimizi güçlendirir ve bağışıklık sistemimizi korumamıza yardımcı olurlar.

•             Prebiyotikleri ise bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin yani probiyotiklerin besin kaynağı olarak adlandırabiliriz. Yani, bu bakterilerin çoğalmasını ve canlı kalmasını sağlar. Prebiyotikler açısından zengin gıdalara bakacak olursak; sarımsak ve soğan başta olmak üzere tüm sebzeler, meyveler, tam tahıl ürünleri, bulgur, gibi besinler yer alır. 

***

Bu yönleriyle baktığımızda, günlük beslenmemize prebiyotik ve probiyotik açısından zengin yiyecekler eklemek, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımızı korumak için harika bir yoldur.

***

Sonuç olarak, sağlıklı bir bağırsak, sağlıklı bir beden ve zihin anlamına gelir. Eğer bağırsağımızın ve bedenimizin sağlıklı olmasını istiyorsak beslenmemizi çeşitli ve renkli tutmakta fayda var.

Unutmayın, bağırsaklarımız ikinci beynimizdir. Ona iyi bakın.