İKİ ÇEŞİT SEVGİ VAR

Sözlerin en hayırlısı insanlara faydası olan sözlerdir. Sözlerin en çirkini insanların zararına olan faydasız sözlerdir. Faydayı esas alanlar ise faydasızları bilenlerdir.

O halde bir yazar olarak ben fani ifadelerime bedel bakiye uzanacak cümleler tercih etmeliyim ki ihlası tammeye rıza-i ilahiyeye dualar ile ulaşayım ümit var olayım inşallah.

 ***

Çok sevdiğim ismini bile ağzıma almaktan edeb ettiğim O zatın kuran tefsirinden mesnevisini ele aldım.

Ben Mevlana değilim amma bir Mevlana aklıyla anlayıp kalbiyle yaşayıp ruhumu raksa getire bildim okudukça okuduğum o satırlarda.

***

Peki, ne diyordu o satırlar?

Cenabı haktan başkasına yaptığın sevgiler muhabbetlerin iki şekli var.

Birisi yukarıdan aşağıya doğru

Diğeri aşağıdan yukarıya doğru.

Böyle bir tabir ve sevgi şekli kimileriniz ilk defa muhatap olmuştur belki de benim gibi.

Yani bir insan önce sevgisini muhabbetini Allaha verirse, O’nun muhabbeti nedeniyle Allah’ın sevdiği her şeyi sever.

Ve Madde ve Manaya paylaştırdığı böldüğü o bir sürü sevgisini, Allah namına severek O’nun muhabbetini aleminde fazlalaştırır, artırır.

***

Hatta gençlere rehber olacak bir eserde buna bir misal veriyor ve diyor ki;

Eğer evlendiğiniz eşinizi nefsiniz ve şehvetiniz için sevdiyseniz onunla sağlıklı ve uzun bir beraberlik hayat arkadaşlığı süremezsiniz.

Ve eşiniz ihtiyarladığı çirkinleştiği zaman ona olan ilk günkü aşkınızı muhafaza edemezsiniz.

Hatta bir kısmınız böyle bir hakikatsiz sevgi sebebi ile nefsi bıkınca ayrılır bırakır manasında diyor.

Eğer sevdiğiniz evlendiğiniz o insanı nefsiniz adına değil de Allah adına onun rızası uğurunda severseniz eşiniz ihtiyarlasa hatta çirkinleşse bile diyeceksiniz ki zararı yok eşim ebedi bir hayatta cennette hurilerden daha güzel bir surette bana takdim edilecektir. Şimdilik yaşlandıysa da zararı yok. Ebedi bir güzelliği var dünyada ki kısa güzelliğine bedel diyeceksiniz.

Daha bunlar gibi neyi kimi nasıl seveceğimizi ve sonsuz nasıl aşk yaşanır en ince detay ve ayrıntısına kadar o rehberde bahsediliyor.

***

İkinci kısım olan aşağıdan yukarıya sevmek ise bir insan önce sebepler dediğimiz şu maddi alemin faniliğini bu geçicilikteki zahiri görsel güzellikleri ve tatları sever. Bu kadar nimeti görünce de bu maddelere olan sevgisi nedeniyle de Allah’ı sever.

İşte bu muhabbet ve sevgi özü hakikati sonsuzluğu muhafaza edemez ve çabuk dağılır. O sevdiği sebeplerden bir tanesi bile elinden alınsa Allah’a karşı sevgisi sarsılır.

***

Misal çok sevdiği aşkım dediği eşini kaybetse Allah’a haşa isyan edecek dereceye gelir. Bir anne böyle bir sevgiye sahip olsa çocuğunu küçücük yaşta kaybetse yine haşa Allah’a karşı itiraz ve isyan şekline dönüştürecek önceki sevgisini.

Diyecek Allah’ım benim çocuğumdan başka yok muydu hem verdin hem aldın.

Zenginse diyecek beni fakir ettin. Sevdiyse beni sevdiğimden ayırdın. Ve hakeza böyle bir duruma düşecek. Çünkü böyle bir insan maddeyi sevdi.

Allah bana ev verdi araba verdi sağlık verdi afiyet verdi zenginlik verdi. Bunları verdiği için onu seviyorum diye inandı iç aleminde. Ve biri elinden alınınca sarsıldı dünyası başına yıkıldı. İşte böyle sevgi hakikatsiz oluyor ve zararı da azim oluyor.

***

Demek ki aşağıdan yukarı yani sebeplerden Allaha ulaşarak sevmek olmuyor zarar veriyor.

Biz o halde yukarıdan aşağıya sevelim Rabbimizi.

Önce Rabbimizi seviyoruz.

Bu sevgimizi ise onun bize ihsan ettiği nimetleri onun yolunda kullanarak gösteriyoruz.

Sağlık vermiş ibadet edeceğim.

Zenginlik vermiş zekat vereceğim fakire fukaraya yardım edeceğim.

Akıl vermiş ilim örenip yayacağım.

Ses vermiş en güzel tebliğlerde bulunacağım.

Ve hakeza diğerlerini sen kıyas et bu şekilde…

Ve her ne ihsan ettiyse hepsini Allah adına kullanıyorum suretiyle Yukardan aşağıya sevelim ondan süzülerek sevelim sevişelim muhabbetimiz ebedi olsun inşallah.

***

Kırık dökük cümlelerim ile kendi puslu penceremden anca bu kadarını beyaz sayfama siyahlarımı dökerek yazabildim.

Yukardan aşağıya severken yuvarlanmayalım, aşağıdan yukarı seviyorsak hemen dönüş yaparak yukardan aşağı sevelim diyorum.

***

Göreceksiniz sonsuz sevgi doyumsuz bir nefsi tatmin edecektir.

O vakit hakiki aşkı tadacaksınız.

O tat ile şeytanın ve nefsin gösterdiği yalancı tatlar zehirli bal olup karnınızı ağrıtmayacak.

O vakit dünya size bir üzüm yedirip sonra yüz tokat vuramayacak.

Sizleri yukardan aşağı seviyorum. Bu sevgimin göstergesi olarak ta Allah namına sizinle araştırmalarımdan çıkardığım neticeleri sunuyorum.

***

Bu sevginin karşılığı ise sizin beni sevmeniz değil Rabbimin benden razı olması esasıdır. Rabbim ise sizin sevginize bakacak ki benden razı olsun. Duanızı bekliyorum bir başka yazımda görüşmek dileğimle sizleri Rahmanın Rahmetine emanet ediyorum.