İHRACATTA TARİHİ DOMATES REKORU

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu Lider TV’ye özel açıklamalarda bulundu. İhracat rakamlarını açıklayan Ümit Mirza Çavuşoğlu, “130 milyon dolar domates ihracatımız, 115 milyon dolar biber ihracatımız söz konusu” dedi.

İrem GÜNEYBAZ

Lider TV’ye özel konuşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, kasım ayında domatesin ihracatta zirveyi gördüğünü bildirdi. İhracat rakamlarını açıklayan Ümit Mirza Çavuşoğlu, “130 milyon dolar domates ihracatımız, 115 milyon dolar biber ihracatımız söz konusu” dedi.

DOMATES İHRACATI 1’İNCİ SIRADA

Kasım ayındaki yaş sebze meyve ihracatındaki son durum hakkında bilgi veren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Bölgemiz anlamında yaş meyve ve sebze çok önem arz ediyor. Bölgemizde yaklaşık 25 sektör bulunmakta. Birinci sektörümüz meyve ve sebze. Kasım ayına girmiş bulunuyoruz, yaklaşık 570 milyon dolarlık meyve, sebze ihracatımız söz konusu. Şu an itibarıyla domates ihracatımız 1’inci sırada, 2’nci sırada da biber ihracatımız gelmektedir. 130 milyon dolar domates ihracatımız, 115 milyon dolar biber ihracatımız söz konusu” ifadelerini kullandı.

“RUSYA İHRACATIMIZ ZOR DURUMDA”

Türkiye’deki ihracatın büyük bir kısmının Rusya’ya yapıldığını ancak şu an Rusya anlamında zor dönemden geçtiklerini belirten Başkan Çavuşoğlu, “Ülkeler anlamında da Almanya 1’inci sırada, 2’nci sırada da Rusya gelmekte. Rusya’daki ikincilik aramızda yaşanan bazı problemlerden dolayı ciddi düşüşler yaşıyoruz. Gerek siyasi olsun, gerek farklı sebeplerden dolayı dönem dönem yaşadığımız sıkıntıları şu anda da yüksek oranda yaşıyoruz. Elimizde olmayan ciddi kontrollere tabii tutuluyor şu anda ve bu ihracatçıları çok zor durumda bırakıyor. Rusya anlamında zor bir dönem geçiriyoruz. Çünkü ihracatımızın ciddi bir kısmı Rusya üzerinden gerçekleşiyor. İhracatımız olumsuz etkileniyor. Bununla ilgili tüm bürokratlarımızla hem Türkiye’de hem Rusya’da görüşmelerimiz devam ediyor ve bu problemleri çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.