İhracatta ‘rekabet’ tehlikesi
Döviz kurundaki dalgalanmalar, özellikle Antalya ve çevresindeki ihracatçılar üzerinde büyük baskılar oluşturuyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bu durumun küresel rekabette geriye düşmeye neden olduğunu ve İspanya, Fas, Mısır gibi ülkelerle rekabetin giderek zorlaştığını vurguladı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, gündemdeki gelişmeler ışığında önemli açıklamalarda bulundu. Döviz kurundaki dalgalanmadan, yeni ihracat rotalarına kadar birçok konuya değinen Çavuşoğlu, ihracatçıların küresel rekabette geriye düştüğünü söyledi. Özellikle İspanya, Fas ve Mısır gibi ülkelerle rekabetin zorlaştığını belirten Çavuşoğlu, “Avrupa'da mesela bizler İspanya'yla rekabet edemez hale geldik. Fas'la rekabet edemez hale geldik. Mısır'la rekabet edemez hale geldik. Bu anlamda zorlu bir süreçten geçiyoruz. Yani rekabette zorlanıyoruz ve pazarı kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.
SAVAŞIN SONRASI YENİ FIRSATLAR
Ukrayna'daki savaşın sona ermesi durumunda Türk ihracatçıları için fırsatlar doğabileceğini belirten Çavuşoğlu, “Özellikle ihracatta zaten Ukrayna son 1,5 yıldır çok iyi gidiyor. Bizim bölgemiz anlamında neredeyse Ukrayna bizim ihracatta ilk sıralara geldi. Bizim bölgemiz anlamında Ukrayna gıdada çok ileri gideriz. Bölgemizde tabii belki çok etkilemeyebilir ama Türkiye anlamında özellikle inşaatta bizi çok iyi şeyler bekliyor. Öyle olunca Antalya olarak baktığımızda da ister istemez oraları destekleyici olarak da çok artılar yaşayacağız. Rusya anlamında da bu bittiği zaman Rusya'da biraz gerileme yaşıyoruz. Yani beklediğimizin, beklediğimiz seviyede artış yaşamıyoruz diyeyim. Aslında fena gitmiyoruz, çok daha iyi olacağız” dedi.
ROMANYA’YA YENİ GEÇİŞ KAPISI
Çavuşoğlu, Kapıkule'deki mevcut kapasitenin, gıda gibi bozulabilir ürünlerin taşınmasında günlük 1400-1500 tır kapasitesine ulaşabildiğini ancak bu kapasitenin Bulgaristan tarafındaki yetersizlik nedeniyle zaman zaman sıkışmalara yol açtığını vurguladı. Bu sorunu aşmak için, Romanya ile yeni bir geçiş yolu üzerinde görüşmeler yapıldığını, Köstence Limanı’ndan gemiyle geçişi mümkün kılmayı hedeflediklerini söyleyen Çavuşoğlu “Eğer başarabilirsek Romanya'da Köstence Limanı'na geçiş sağlayacağız. Gemiyle geçeceğiz. Orada da liman işletmecisiyle görüşüyoruz. Bir aksilik olmazsa Mayıs ayı gibi bizi davet ettiler. Şu anda onların hedefi günlük 300 tır geçirebilmek. Eğer 300 tırı geçirirsek biz rahatlarız. Onun için mücadele ediyoruz” diye kaydetti.