İHRACATTA 1 MİLYAR DOLARLIK SINIR AŞILDI

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya, Burdur ve Isparta'dan gerçekleştirilen ihracatın 1 milyar dolar sınırını aştığını açıkladı.

Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ

Muratpaşa ilçesinde bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, 2 yılı aşkın süredir tüm dünyada yaşanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının sektörleri çeşitli alanlarda etkilediğini dile getirdi.

TÜRKİYE’NİN ÇIKIŞI İHRACATTA

Çavuşoğlu, salgın sürecinde sona yaklaşılmasının ardından yaşanan sorunların el birliği ile üstesinden gelineceğini ifade ederek, "Ülkemiz ve bölgemiz adına ihracatın önemini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu konuda elimizden gelen gayreti göstermeye, karşımızda çıkan sorunları çözmeye devam ediyoruz. Bizler ülkemizin çıkışının ihracatla gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu kapsamda birliğimizdeki tüm ihracatçılarımızda ciddi çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

2022 döneminin henüz başında yaşanan Rusya ve Ukrayna krizinden de bölge ihracatının etkilendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, krizin bir an önce çözüme ulaşması gerektiğini vurguladı.

GEÇEN YILA GÖRE DOLAR BAZINDA YÜZDE 6 ARTIŞ

Çavuşoğlu, ihracatı etkileyen tüm faktörlere rağmen sevindirici gelişmeler yaşandığını aktararak, "Şu an itibarıyla Antalya, Burdur ve Isparta'yı içeren bölgemiz 1 milyar dolarlık ihracat sınırını aşmış bulunmaktadır. Bu bizler için çok sevindirici bir gelişmedir. Bu yılın ocak ayından bugüne kadar ulaştığımız ihracat rakamlarına baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 6 civarında dolar bazında bir artış yaşandığını görüyoruz" diye konuştu.

KİLOGRAM BAZINDA DÜŞÜŞ

İhracatta kilogram bazında ise yüzde 24 civarında bir düşüş yaşandığını ifade eden Çavuşoğlu, kilogram bazındaki düşüş engellendiği takdirde, yüzde 30 ila 35 civarında artış yaşanacağın, hedeflerinin kilogram bazında belirlenen rakamlara ulaşmak olduğunu aktardı. Kilogram bazındaki düşüşün ihracat yapılan tüm ülkelerde yaşandığını ileten Çavuşoğlu, düşüşün yurt dışında yaşanan enflasyondan da kaynaklı olduğunu belirterek, "Kilogram bazında yaşanan düşüşün dövizdeki dalgalanmayla çok bir ilgisi yok. Aslında bu düşüş yurtdışındaki enflasyon kaynaklı. Bizim ülkemizde döviz bazında maliyetler artıyor. Ancak maliyetler sadece bizde artmıyor. Diğer ülkelerde de artıyor. Bu anlamda aslında kabul edilebilir fiyatlar olduğunu görüyoruz. Baktığımızda yüzde 25 civarında döviz bazında artış var. Bu da demektir ki aslında yurt dışında da yüzde 25 ila 30 civarında bir artış söz konusu" ifadelerini kullandı.

“HOLLANDA SIRALAMAYA GİRDİ”

Çavuşoğlu, şu ana kadar yapılan ihracatta Batı Akdeniz bölgesinde öne çıkan ülkelere ve sektörlere ilişkin bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Verilere göre ilk sırada yaş sebze ve meyve ihracatı yer alırken, ikinci sırada maden, üçüncü sırada ağaç ve orman ürünleri, dördüncü sırada kimyevi maddeler, beşinci sırada ise demir ve demir dışı metal ihracatı geliyor. Ülke olarak baktığımızda ise Çin, Almanya, Romanya, Rusya ve Hollanda ilk beş sıralamasında yer alıyor. Hollanda uzun bir aradan sonra yeniden sıralamaya girdi. Bu da bizler için olumlu bir gelişmedir."