İHRACATTA 5 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu Lider TV’de yayınlanan Turuncu Koltuk programına konuk oldu. Çavuşoğlu, ihracatta çok büyük rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “İhracatta orta vadedeki hedefimiz 5 milyar dolar. Önümüzdeki yıl 3 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Lider TV’de yayınlanan Turuncu Koltuk’un konuğu oldu. İbrahim Okumamış’ın sorularının yanıtlayan Başkan Çavuşoğlu, BAİB’in yönetimsiz kaldığı dönemlere değinerek, “Önceki yönetim kurulunda neler olduğunu bilmiyorum. Seçimler pandemi şartlarında iki kere ertelendi, daha sonra seçim oldu. Bu süre zarfında ihracatçılarda herhangi bir eksiklik hissedilmedi. Herkes bireysel olarak işlerini halletmeye çalıştı, bu da büyük kayıptı. Bu birlik yönetimsiz kalamazdı. Isparta, Burdur ve Antalya’yı kapsayan ve ciddi anlamda katkı sağlayan bir kurum. Ülkemize ve şehrimize faydalı olmak için başkanlık görevine talip olduk. Yaklaşık 7 bine yakın üyemiz var. Tam faaliyet gösteren 2 bin 100 üyemiz va” diye konuştu.

“PANDEMİDE İHRACAT AKSAMADI, HIZLANDI”

Pandemi döneminden en az etkilendiklerini belirten Başkan Çavuşoğlu, pandeminin başında tüm sektörlerde olduğu gibi kendilerinin de bocaladığını, fakat devletin desteğiyle ayakta kaldıklarını söyledi. Çavuşoğlu, pandemide ihracatın arttığına değinerek, “Devletimize teşekkür ediyorum. İhracatçılarımızın önü açıldı. Sokağa çıkma yasaklarında özel izinler tanındı. Rahat hareket kabiliyeti bulduk. İlk başlarda biraz sıkıntılar yaşansa da bizim ihracatçılarımız rahatlıkla aştı. Başarılı bir şekilde atlattılar ve ihracat serüvenine geçtiler. Pandemide ihracat aksamadı. İhracat da hızlandı. İster istemez hasta olanlar ve karantinada olanların işleri biraz sekteye uğradı. Çok fazla aksaklık yaşanmadı” ifadelerini kullandı.

İHRACAT REKORU

Ekimde ihracat rakamının 202 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Toplam ihracatta da rekor kırdık. 1 buçuk milyar dolarlık sınır belirlemiştik. Her sene bu sınırı aşmak için yoğun çaba harcıyorduk. Bu sınırı Ağustos başında aştık. Beklentimizden hızlı aşıldı. Biz göreve gelirken bu rakamın yetersiz olduğunu düşündük. Bir karar aldık ve 2 milyar 300 milyon dolar hedef aldık. Bu hedefi tekrar revize etmek durumunda kaldık.  2 buçuk milyar dolar hedef koyduk. Ekim ayında beklediğimizin üstünde hedefe ulaştık. 5 milyar dolar hayal bir rakam değil. Burdur, Antalya, Isparta’da bu rakamları çok hızlı geçebiliriz. Orta vadedeki hedefimiz 5 milyar dolar. Çok büyük rakamlara ulaşmamız gerekiyor. Önümüzdeki yıl 3 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ

Ekim sonunda yüzde 35 artış sağlandığını ve aylık bazda yüzde 23 artış gerçekleştirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Ülke rakamlarının ortalamasının üzerinde. Bazı sektörlerimiz çok daha yüksek artışlar sağlıyorlar. Tüm sektörlerde büyük mücadele var. Antalya ihracat olarak 4’te bir olarak görünse de görünmeyen ihracat kalemlerimiz var. Turizmi ele alırsak sırf Antalya özelinde 10 milyar doların üzerinde girdi sağlıyor. Bölgemizin ve ülkemizin dövize çok ihtiyacı var. Ekonomik büyümeyi, canlanmayı ve ihracatı artırmamız lazım” diye konuştu.

“MERMER İHRACATI BEKLENEN SEVİYEDE DEĞİL”

Başkan Çavuşoğlu, yaş meyve sebzenin ihracatta birinci sırada olduğu ve ürün bazında maden sektöründe mermerin birinci sırada olduğunu fakat beklenen seviyelerde olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Ürün olarak bugün itibarıyla 240 milyon dolarlık mermer ihracatı ve domates ihracatımız gelmekte. 120 milyon dolarlık da biber ihracatımız var. Rakamsal olarak mermer en öndeki ürün ama fiyat olarak maalesef düşük. 30 Cent’leri bulmuyor. İtalya ön planda. İşlenmiş mermer ihracatımız beklediğimiz seviyelerde değil” dedi.

LOJİSTİK VE SERMAYE SORUNU

İhracatta iki önemli sorunun varlığına işaret eden Başkan Çavuşoğlu, bu sorunların lojistik ve sermaye olduğunu söyledi. Öncelikle çözülmesi gereken sorunların lojistik ve sermaye olduğuna değinen Çavuşoğlu, “Bu sorunları çözmek için ciddi kaynağa ihtiyacımız var. Lojistikle ilgili belli çabalar sarf ediliyor. Kaynakla ilgili de ciddi anlamda çalışmalar söz konusu. Ticaret Bakanlığı ile İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi kuruldu. Maddi kaynak sağlandı. Bu şirket şuanda kendi çalışma esaslarıyla devam ediyor. Mart ayında kredi vermeye başlayacak. Ve kredi ihtiyacı giderilmiş olacak” şeklinde konuştu.

“DIŞ TİCARET ELEMANI YETİŞTİRECEĞİZ”

Nitelikli ve niteliksiz işçi problemine de değinen Başkan Çavuşoğlu, “Bizler elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tüm firmalar nitelikli ve niteliksiz işçi bulamıyor. Talep yok kimse gelmiyor. Meslek liseleri daha ön plana çıkarılmalı. Meslek liselerine önem vererek, gerekirse her bölüm için ayrı meslek lisesi açmalıyız. Çok ihtiyaç var. Üretimimiz aksamadan bir an önce yapılması gerekiyor. Bazı üretim aksaklıklarının sebebi de maalesef işçi bulunmamasından dolayı kaynaklanıyor. Biz ihracatçılar birliği olarak, dış ticaret personeli için kurslar açacağız. 1-2 günlük değil, ciddi anlamda dış ticaret elemanı yetiştireceğiz. Başarılı olursa sürekli hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“YÜZLERCE PROBLEMLE MÜCADELE EDİYORUZ”

Yurtdışındaki rekabet ortamıyla ilgili Başkan Çavuşoğlu, Dünyada özellikle Çin’de ciddi bir enerji problemi yaşandığını, Türkiye’de çok fazla enerji probleminin olmadığını belirtti. Çavuşoğlu, “İster istemez kötü propagandalarla karşı karşıya kalıyoruz. Sıralasak yüzlerce problemle mücadele ediyoruz. Türk olmaktan gurur duyuyoruz. Hiç insanların gitmediği yerde ihracatçılarımızı görüyoruz. Bu yüzden gurur duyuyoruz. İsmini hiç duymadığımız ükkelerde can güvenliği olmadan mücadele ediyoruz. Ben hepsini ayakta alkışlıyorum” dedi.

RUSYA DİĞER ÜLKELERİN GERİSİNDE

İhracat sıralamasında Çin, Almanya, Rusya sıralamasına değinen Başkan Çavuşoğlu, “Çin özelinde mermer ön planda, diğer ülkelerde hemen hemen tüm ürünler ihraç ediliyor. Almanya’ya her şey ihraç ediyoruz. Meyve sebzeden, madene… Çok ciddi ihracat yapıyoruz. Birçok ürün sattığımız için, ihracatçılarımızın yoğun çabalarıyla Rusya’da ihracat yüksek. Rusya diğer ülkelere göre geride kalıyor. Ağaç orman ürünlerinde ABD ciddi yere sahip. Rusya’yla ilgili ciddi problemler yaşıyoruz” diye konuştu.

“YÜZDE YÜZE ULAŞMALIYIZ”

Rusya’nın ani bir kararla biber ve nara getirdiği ambargoyu ilk başta siyasi olarak düşündüğünü daha sonra Rusya’nın diğer ülkelere de ambargo uyguladıktan sonra siyasi bir olay olmadığını söyleyen Başkan Çavuşoğlu, “Hiç süre vermeden kapatıyoruz dediler. Tüm araçlarımız gümrüklerdeydi. Bu farklı bir yasak oldu. Kalıntı olduğunu öne sürerek bu yasağı getirdiler. Bu biraz siyasi. Bizlerin canını sıkıyor ve firmaları zora sokuyor. Birçoğu çöpe gitti. Ciddi kayıp yaşıyoruz. Dünyadaki diğer ülkelerde neyse biz de aynı durumdayız diğer ülkelerden daha iyi konumdayız. Dört dörtlük değiliz ama daha da dikkat etmeliz. Kalıntısız üründe yüzde yüze ulaşmamız gerekiyor. Ama yine de kalıntıda çok iyi durumdayız. Yaklaşık 10 gündüz ne yapacağız diye düşünüyoruz. Kesinlikle siyasidir diyecektim ama İran’ın da biberi yasaklandı. Sırbistan’ı uyardılar. Siyasi olmadığını da düşünür olduk. Siyasi ya da değil, ihracatçıyı çok zora düşüyor” dedi.

“DEMİRYOLUYLA BERABER İHRACAT ARTACAK”

Demiryolunun ihracatı geliştireceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Hızlı trenle beraber yük taşımacılığı yapılacak. İhracatı artırmak için demiyolu desteğine ihtiyacımız olduğunu dile getirdik. Kısa bir zamanla da Bakan ile görüşmemiz olacak. Sadece trenin olması da yeterli olmayacak.  Treni isteme gayemiz iç bölgelerdeki ürünleri Antalya’ya indirmeyi ardından limana indirmeyi hedefliyoruz. Limana gelen ürünleri de trenlerle iç bölgelere bağlamak istiyoruz. Çin’e kadar rahatlıkla ulaşacağız” dedi.

"LİMAN MESELESİ YILAN HİKAYESİ"

Antalya Limanı'nın işler duruma getirilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Çavuşoğlu, "Maalesef trende olduğu gibi liman da yılan hikayesine dönmüş durumda. Ciddi bir bedel alındı. Torba yasayla sürenin uzatılacağı gündeme geldi. Normal rakamlar olursa insanlar buna karşı çıkıyor. Oldu bittiyegetirilmemeli. Gerçek şartlarda verilmesi taraftarındayım. Bir yatırım gerekiyor. Derinleştirilmesi, farklı işlemler yapılmalı. İhracatımızın büyük kısmında biz çok dertliyiz bu konuda. Neden benim ihracatçım Mersin’e, İzmir’e gitsin. Başka bölgelere yatırımlarını taşımak zorunda kalan ihracatçılarımız var. Bizler biran önce yatırımların yapılıp  limanı işler duruma getirmeliyiz" ifadelerini kullandı.