İHRACATTA HEDEF '5 MİLYAR' DOLAR!

Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin yeni Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, ihracattaki son durumu değerlendirdi. Orta vadede 5 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini kaydeden Başkan Çavuşoğlu sektörel sorunları anlatarak, çözülmesi için harekete geçtiklerini belirtti.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) yaklaşık 1 yıllık yönetimsizliğin ardından başkan koltuğuna oturan Ümit Mirza Çavuşoğlu, çalışmaları ve hedefleri anlattı. Bölge ihracat rakamlarını daha da yukarılara taşımak için kolları sıvadıklarını kaydeden Başkan Çavuşoğlu, “Birliğimiz ihracatta 2 milyar doları hiç aşamadı. Birkaç yıldır psikolojik sınır 1 buçuk milyar dolardı. Biz bu sınırı geçen yıl aynı dönemine göre yaklaşık 3 aydan fazla bir sürede geriye çekmeyi başardık. Temmuz ayında 1 buçuk milyar dolarlık psikolojik sınırı aştık. Bundan sonraki hedefimiz önce 2 milyar dolarlık sınırı aşmak. Önümüzdeki yıl eğer büyük problemler yaşanmazsa 2 milyar 300 milyon dolar gibi bir hedefimiz var. Orta vadede 5 yıllık gibi bir süreçte de 5 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var” dedi.

“ANTALYA LİMANI VERİMLİ KULLANILMIYOR”

Sektörlerin sorunlarına değinen Başkan Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Hemen hemen tüm sektörlerde ciddi sorunlar yaşandığını görüyoruz. Özellikle tarımdaki susuzluk problemi en üst safhalarda. Birçok bölgede susuzluktan tarım yapılamaz duruma gelmeye başladı. Pandemi dolayısıyla lojistik konusunda da ciddi problemler yaşanıyor. Bölgemiz açısından limanımızı çok verimli kullanamadığımızı düşünüyorum. Yükler Antalya’daki limandan değil farklı limanlardan gidiyor. Bu konu üzerinde duruyoruz. Öte yandan özellikle meyve ve sebze sektöründe son zamanlarda analiz problemi yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

SORUNLAR BÜYÜK, ÇÖZÜMLER YOLDA

Çavuşoğlu tarım ve mermer sektöründeki sorunları da özetleyerek, “Biber ve narenciye gruplarının daha önceden düşük analiz yapılması gerekirken son zamanlarda yüzde 100 analiz sıklığı getirildi. Konuyla ilgili bakanlıklar ve bürokratlarla görüşmeler yaparak yüzde 50’ye indirmeyi sağladık.  Tamamen kalkması için çabalarımız devam ediyor. Ayrıca Mermer sektöründe ruhsat problemi yaşanıyor. Bir ruhsat için yaklaşık 17 kurumdan görüş almak gerekiyor. Bu konuyla ilgili hız kazanabilmek adına görüşmelerimiz devam ediyor. Problemler elbette olacak ancak önemli olan bunları çözmek için çalışmak” diye konuştu.

BAİB’DE İLK KOMİTE TOPLANDI  

Sorunlara hakim olabilmek için komite oluşturduklarını aktaran Başkan Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Her sektörün kendine göre problemleri var.  Sektörlerin özel problemlerini bilmemiz çok zor. Bu nedenle de komiteler oluşturduk. Bugün ilkini gerçekleştirdik. Bazı sektörleri birleştirip 13 komite oluşturduk ve ilk olarak maden sektörüyle başladık. Burada problemleri görüşüp, çözümler üretmeye çalışacağız” dedi.

“DOĞAYLA BARIŞMALIYIZ”

Öte yandan yangın felaketleri ve iklim değişikliğinin de ihracatı olumsuz etkilediğini söyleyen BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Meyve, sebze sektörü 2 yıldır iklim değişikliğini iliklerine kadar hissetti. Kışın soğuk olmaması, kar yağmaması ya da aşırı sıcaklar gibi her şekilde iklim sorunlarıyla mücadele ediyoruz. Özellikle bölgemizde yaşanan yangınlarda elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. Hem birlik olarak hem de Türkiye İhracatçılar Meclisi’ni de baskı ve uyarılarımızla dahil ederek, ağaçlandırma ve diğer yardımları yapacağız. Kendi ellerimizle doğayı bozduk. Bu saatten sonra bize düşen, iklimi bu haliyle tutabilmek ve doğayla barışık halde yaşamak. Eğer bunu sağlayamazsak daha büyük problemler bizi bekliyor” sözlerine yer verdi.