İHMAL VE İSTİSMAR

Cinsel ihmal ve istismar, fiziksel, duygusal, hukuksal boyutları olan hem mağdur olan hem de mağdurun ailesi üzerinde kısa ve uzun süreli yıkıcı olumsuz etkileri olan toplumsal bir sorundur. İçinde güçlü utanç ve suçluluk duyguları barındıran, kişinin temel güven duygusunu sarsan bir durumdur.

***

Çoğu cinsel istismar yaşantıları, korku, kaygı, utanç ve suçluluk duyguları nedeniyle kişi tarafından genellikle paylaşılmadığı ve yıllarca gizli kalan, kişinin içinde sakladığı bir sır olarak kaldığı bilinmektedir. Cinsel istismara uğrayanların yalnızca yüzde 15’inin bildirildiği düşünülmektedir.

***

Dünya Sağlık Örgütü ve Ankara Üniversitesi’nin “Türkiye’de Yaşayan Üniversite Öğrencilerinde Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşam Deneyimleri Araştırma Raporu” cinsel tacize uğrayanların;

- Yüzde 38’i aynı evde yaşamayan tanıdık biri tarafından (komşu, akraba, tanıdık kişiler)

- Yüzde 26’sı akraba tarafından

- Yüzde 12’si akraba olmayan tanıdık kişiler tarafından

- Yüzde 8’i çocuğun bakımından sorumlu kişiler tarafından (bakıcı, ebeveyn ya da bakım veren)

- Yüzde 34’ü bir yabancı tarafından gerçekleştirildiğini göstermektedir.

***

2014 yılı TUİK verileri, 1377’si erkek, 9718’i kız olmak üzere toplam, 11.095 çocuğun cinsel suça maruz kaldığını, 2017 yılında ise toplam 16.348 çocuğun cinsel suça maruz kaldığını bildirmektedir. Araştırmalar 38 ülkede, 17 milyon yetişkin kadının çocukluk döneminde cinsel istismara maruz kaldığını göstermektedir.

***

Olayın çevre tarafından duyulacağı, suçlanacağı, aile desteğini kaybedileceği düşüncesi, kendisine inanılmayacağı yönündeki korku ve kaygılar nedeniyle, ailesine üzüntü vereceği, aile içinde kötü şeyler olacağı endişesi, adli süreçte olumsuz şeyler yaşanacağı düşüncesi nedeniyle çoğu cinsel istismar olaylarının gizli kaldığı düşünüldüğünde, aslında gerçekte istatistiklerin gösterdiği rakamlardan çok daha fazla olduğu bilinmektedir.

***

Cinsel ihmal ve istismar yaşantılarının kişi üzerinde önemli yıkıcı etkileri bulunmakta, önemli ruhsal bozukluklara neden olabilmektedir. 2009-2011 yılları arasında Gaziantep Çocuk Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Polikliniğine başvurusu olan, cinsel istismara uğramış 234 çocuk ve ergen üzerinde yapılan araştırmada;

***

Cinsel istismara uğrayan çocuklarda ruhsal sorunlar görülme oranının yüzde 60 olduğu, en fazla travma sonrası stres bozukluğu ve majör depresyon görüldüğü, cinsel istismarda bulunanların dörtte üçünün ailende biri olduğu; yüzde 78’inin komşu ya da yakın çevreden tanıdık olduğu, yüzde 14’ünün birinci derecede aile içinden kişiler olduğu görülmüştür.