İdari para cezası için SGK’ya itiraz süreci (3)

İdari Para Cezasına İtiraz Halinde Ödenecek Cezadan İndirim Yapılabilir mi?

İdari para cezasına itirazla ilgili önemli hususlardan birisi de itiraz halinde Kanun’da belirtilen peşin ödeme indiriminden faydalanma imkanının olup olmadığı hususudur.

Peşin ödeme indiriminde, idarî para cezalarının, SGK’ya itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçünün ödenmesi imkanı bulunmaktadır. Yani peşin ödeme indiriminden faydalanmanız için itiraz etmeden önce ödemeyi yapmanız gerekmektedir.

İtirazdan sonra ödeme yapılması halinde indirimden faydalanılma imkanı bulunmamaktadır. Kısacası itiraz etmeden önce idari para cezasını ödemeniz halinde yüzde 25’lik indirimden yararlanabilme imkanı bulunmaktadır.

Sonuç olarak, SGK’nın idari para cezasına muhatap olmuş işveren veya sigortalı tavsiyemiz;

Söz konusu idari para cezasının haksız ve hukuksuz olarak uygulandığına dair ellerinde somut deliller olması halinde, itiraz etmeden önce uygulanan idari para cezası tutarının yüzde 25 eksiği ile ve itirazı kayıtlı ödemelerini, bilahare, Önce Kuruma gerekli itirazın yapılması, itirazın Kurum tarafından reddedilmesi halinde ise, idari mahkemeye dava açılması, davanın idare Mahkemesince  reddedilmesi halinde bile,  Anayasa Mahkemesi’nin 28/11/2013 tarihli ve E.: 2013/40, K.: 2013/139 sayılı Kararı gereğince yaralandığınız yüzde 25  indirim tutarını ödemek zorunda kalmadığınızı hatırlatmak istiyorum.

Bu sebeple, idari para cezasının haksız ve hukuksuz olarak uygulandığı ile ilgili elimizde somut deliller olması halinde, mutlaka önce indirimli olarak idari para cezasının ödenmesini, bilahare, önce Kuruma daha sonra da İdare Mahkemesine itiraz edilmesi yoluna gidilmesini öneriyoruz.

Tabi ki bu aşamaların tamamında konusunda uzman kişilerden destek ve danışmanlık alınması, uygulanan idari para cezasının iptal edilmesinde büyük yararlar sağlayacağının unutulmaması gerekiyor.