İcra takibi oyunuyla haksız kazanç sanatı

Antalya’da geçtiğimiz ay faaliyetlerine son veren bir sanat merkezinin kursiyerlerine sanat merkezi tarafından haksız yere icra takibi başlatıldığı iddia edildi. Sanat merkezinin haksız kazanç elde etme yoluna gittiğini öne süren mağdur kursiyerlerin yarın suç duyurusunda bulunacakları öğrenildi.

Son dönemde usulsüz şekilde haksız kazanç elde etmek isteyenlerin arasına bir yenisi daha eklendi. Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Gürsu Mahallesi’nde bulunan bir sanat merkezinin geçtiğimiz ay faaliyetlerine son vermesine rağmen eski kursiyerleri hakkında icra takibi başlattığı iddia edildi. Sanat merkezinin kursiyerler üzerinden haksız kazanç elde etme yoluna gittiği belirtilirken 500’ün üzerinde mağdur kursiyer olduğu öne sürüldü.


KURS İNDİRİM VAADİYLE PEŞİN PARA TOPLAMIŞ

Sanat merkezi mağdurları tarafından ‘Haksız Kazançla Yüzlerce Mağduriyet’ başlıklı ortak basın bildirisi yayımlanarak olayın perde arkası anlatıldı. Mağdurlar tarafından yapılan açıklamada, Antalya'da bulunan V. Sanat Merkezi, geçtiğimiz ay faaliyetlerine son verdikten hemen sonra, son 4,5 yılda kayıt yaptırmış tüm eski kursiyerlerine haksız yere icra takibi başlatarak haksız kazanç elde etmeye çalışıyor. Ayrıca, Antalya ofisini kapatmadan önce güncel kurs öğrencilerinden ve velilerden 1-2 yıllık kampanyalar ile indirim yaparak peşin para toplamıştır. Mağdurların sayısının 500 kişiden fazla olduğunu düşünüyoruz; şu anda WhatsApp grubumuzda 140 kişi var. Daha haberi olmayan birçok mağdur olduğunu tahmin ediyoruz” denildi.


İCRA YOLUYLA HAKSIZ PARA TALEBİ İDDİASI

Sanat merkezi tarafından sözleşmeye benzer bir belge imzalatıldığının belirtildiği açıklamada, bu belgeyle birçok kursiyerden icra yoluyla haksız para talep edildiği vurgulandı. Açıklamada, “Antalya V. Sanat Merkezi adlı işletme, MEB'in güvenirliğini kullanarak, sanki kayıt belgeleri MEB tarafından talep ediliyormuş gibi bir izlenim yaratıp, yanıltıcı bilgi ve belgelerle sözleşmeye benzer bir belge imzalatarak birçok kişiden icra yoluyla haksız para talep etmektedir. Sözleşme niteliği taşımayan, başlığında MEB kurumunun adı geçen bir belgeye dayanarak, sanki 5 yıl taahhüt edilmiş ama vazgeçilmiş gibi gösterip 50 bin TL ve üzeri cayma bedelini tahsil etmek için tüm geçmiş kursiyerlerine icra takibi başlatmıştır” ifadelerine yer verildi.


“AKLIMIZ ALMIYOR, İNANAMIYORUZ”

Mağdur kursiyerler tarafından yapılan açıklamanın son bölümünde ise “Hiçbir velinin çocuğunu 5 yıl gibi uzun bir süreliğine bir hobi kursuna taahhüt etmesi zaten akıl dışı ve gerçekçi olmayan bir durumken, MEB'e bağlı bu kurumun birçok veliden para toplayıp ofisini kapatabiliyor olmasını ve hemen sonra da kayıt yaptırmış herkese aynı anda icra takibi başlatabiliyor olmasını biz mağdurlar olarak aklımız almıyor, inanamıyoruz. Mağdur aileler olarak bir araya geldik ve hukuki mücadele başlatıyoruz. Bu konuyu gündeme getirerek, özellikle henüz haberi olmayan kursiyerlerin yasal itirazlarını zamanında yapabilmelerini sağlayarak mağduriyetin azalmasına yardımcı olursanız çok memnun oluruz” ifadelerine yer verildi.


SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

Sanat merkezi tarafından mağdur edildiklerini iddia eden kursiyerlerin yarın savcılığa suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi. Öte yandan kursiyerlerin örgütlenerek sikayetvar.com üzerinden yaşadıkları mağduriyeti kamuoyu ile paylaştığı dikkatlerden kaçmadı.


KURS İTİRAZLARA İPTAL DAVASI AÇACAK

Kursiyerlerin şikayetine sikayetvar.com üzerinden cevap veren sanat merkezinin bir yetkilisi ise 16 madde ve 5 sayfadan oluşan sözleşmenin bir bölümünü paylaşarak, “Sözleşmelerinizde yazan bu maddelere istinaden icra işlemi başlatılmıştır, ıslak imzalı belgeleriniz icraya konulmuştur. İtiraz edilen dosyaları itirazın iptali davası açılacaktır. Herkes dilediği gibi haklarını savunabilir. Biz icra alacaklarımızdan kesinlikle vazgeçmeyeceğiz ve haklı olduğumuz davamızı sonuna kadar sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.