HZ. ADEM VE İNSAN NESLİNİN ÇOĞALMASI

Hz. Havva her hamileliğinde biri kız biri erkek olmak üzere toplam 40 çocuk doğurdu. İkiz kardeşler birbirlerinin mahremi olup, o zaman yalnız ikizlerin, birbirleriyle evlenme yasağı vardı. İlk ikizler Kabil (Cain) ile kız kardeşi Aklima, son ikizler ise Abdulmuğis ve ikiz kız kardeşi idi.

***

Habil (Abel) ve kız kardeşi Lebüda ise ilk ikizlerden iki sene sonra doğdu. Âdem’in binlerce çocuğu olduğu da rivayet edilir.  Bazı rivayetlerde, Habil ve ikizinin cennette, diğerlerinin dünyada doğduğu nakledilir. Habil’in şehit edilmesinden sonra, Hz. Âdem’in Şit (Şis) adında bir oğlu dünyaya geldi. Hz. Âdem o zaman 230 yaşında idi.

***

Hz. Âdem, neslinden 40 bin kişiyi gördü.  Daha sonra peygamber olan Şit Aleyhisselam’ın Şam’ın güneyinde, Musul’da, Yemen’in İbb Şehri’ne yakın bir yerde ve Tarsus’ta makam kabirleri, bir de Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde, kendi ismi ile bilinen köyde kabirleri mevcuttur.

Daha başka kaynaklarda da ilk insanların çoğalışı benzer şekilde anlatılmaktadır. Hz. Âdem ve Havva birleştikten sonra, her batında bir kız ve bir erkek olmak üzere, yirmi batında kırk çocuk doğurmuştur. İlk ikizler Kabil ile kız kardeşi Aklima, son ikizler ise Abdulmugis ve Emetülmugis’tir.

***

Sadece Hz. Âdem’den sonra peygamber olarak görevlendirilecek olan Şit tek olarak doğmuştur.  İlk doğan ikizlerden Erkeğe ‘Kâbil’, kıza ise ‘Aklima’ ismi verildi. İkinci doğum gene ikiz şeklinde gerçekleşti. Bu batında doğanlardan erkek olanına ‘Habil’, kız olanına da ‘Lübüd’ adı verildi. Aslında bilinen sahih kaynaklarda Âdem’in iki oğlunun ismi zikredilmiyor.

Ancak Müslüman tarihçi ve bilginler ile Yahudi kaynakları bunların Habil ve Kâbil olduklarını söyler. İnsan soyunun ilk kan dökücülüğü sayılan ilk cinayetin faili Kâbil, öldürülen ise Habil’dir. Bu olayla insan ilk defa kardeşinin kanını dökmüştür.

***

Evlilikle ilgili ilahi emrin ilki, ‘birinci doğumda doğanı ikinci doğumda doğanla, ikinci doğumda doğanı da birinci doğumda doğanla evlenmesi’ şeklindedir. Çocuklarının bu şekilde evlendirilmesi Âdem Aleyhisselam’a Yüce Allah tarafından vahiy yoluyla bildirilmiştir. Bu vahiy, zamanı geldiğinde Hz. Âdem tarafından çocuklarına emredilmiştir.

***

Hz. Âdem ve Havva’dan, her seferinde biri erkek ve biri de kız olmak üzere, toplam yirmi doğumdan kırk çocuk dünyaya gelmiştir. Bunların 20’si erkek, 20’si kızdır. Bu ikizlerden her biri, kendisiyle aynı doğumda dünyaya gelen ikizinden başka, diğer doğumlarda dünyaya gelen ayrı cinslerinden herhangi biriyle evlenebilirdi.

İlahi ve kesin olan kural böyle bir uygulamayı gerektiriyordu. İkiz olarak beraber doğan kardeşle evlenmek haram kılınmıştır. Bu durum, takdir-i ilahi olarak belirlenmiş olup, insanlığın bu başlangıç zamanında, Hz. Havva anadan doğan öteki kız kardeşlerden başka kadının olmayışından kaynaklanan özel bir durumdur.

***

İlk çocuklar büyüyünce, İlahi emir doğrultusunda Âdem Aleyhisselam, büyük oğlu Kâbil’e Habil’in ikizi olan kız kardeşi İklima ile küçük oğlu Habil’e de Kâbil’in ikizi olan Lübüd ile evlenmelerini istedi. Bu emri kendi isteği ile değil, Allah’ın emri olduğunu ve kendisine vahiy yoluyla bildirildiği için verdiğini söyledi. Habil, emri tereddütsüz olarak ve derhal kabul etti.

***

Kâbil ise Habil’in kız kardeşiyle evlenmeyi reddederek beraber doğduğu kendi ikizi olan kız kardeşiyle evlenmek istedi. Habil’in, Allah’ın emri olan Kâbil’in ikizi ile evlenme teklifini reddeden Kâbil buna gerekçe olarak da, kendisiyle beraber doğan ve ikizi olan kız kardeşinin daha güzel olduğunu ve onunla evlenmeye kendisinden daha layık olduğunu gösterdi.