HZ. ADEM'İN YARATILIŞI

Şunu önemle belirtmek gerekir ki, yaratılış belli bir gelişme süreci takip edebilir. Ancak bu gelişme hiçbir zaman ilahi irade ve kudretin tesiri olmaksızın tabii bir tekâmül şeklinde olmamıştır. Yaratılış ile ilgili olan bütün Kuran ayetlerinde Allah’ın irade ve kudretinin etkisine özellikle dikkat çekilmiştir.

***

“Andolsun sizi yarattık, sonra size şekil verdik, sonra da meleklere, ‘Âdem’e secde edin’ diye emrettik. İblis’in dışındakiler secde ettiler. O secde edenlerden olmadı”.  Bu ayette, “sizi yarattık, sonra size şekil verdik, sonra meleklere, “Âdem’e secde edin dedik” ifadesiyle Âdem’in birdenbire değil, bir süreç içerisinde yaratılmış olduğunu hatırlatmaktadır.

***

Çünkü önce insanın esas maddesi yaratılmış, sonra ona insan şekli verilmiş, sonra duyularını kazanıp Âdem durumuna gelince, meleklere O’na boyun eğmeleri emredilmiştir. Hz. Âdem’in, Allah’ın “Kün!” emriyle bir anda yaratılmış olması da Allah’ın kudreti dâhilindedir.

***

İlahiyatçı Prof. Dr. Ahmet Bedir, ilk insan ve ilk peygamber olan Âdem hakkında şu bilgileri verir: Hz. Âdem’in, İslami kaynaklarda cuma günü ikindiden sonra cennette, Kitab-ı Mukaddes’e göre ise cuma gününün ilk saatinde ve Kudüs’te yaratıldığı söylenir.

***

İbni Abbas’tan gelen bir rivayete göre Âdem, daha ruh verilmemişken cesedi Mekke ile Taif arasında idi. Bu yerin, Seylül-Kebir’de ‘Dehnâ’ adlı mevki olduğu da belirtilmiştir. Dehnâ, aynı zamanda Suudi Arabistan’ın kuzeydoğusunda bir bölgenin adıdır. Ayrıca burası Hz. Peygamber’in Taif’ten Mekke’ye dönerken dinlendiği yerdir.

***

Ölüm Meleği (Azrail) tarafından dünyadan toplanan kırmızı, siyah ve beyaz topraklar su ile karılıp mahiyeti bizce meçhul akışkan ve yapışkan süzme çamur haline getirildi. Kurutulduktan sonra porselen (hazef) şekline sokulup  üzerinden kırk yıl gibi uzunca zaman geçtikten sonra (İnsan, 1) can üflendi.

***

Can bulunca adına ‘Âdem’ dendi.  Meleklerin Hz. Âdem’e secde etmesi, ilk ruh verilince meydana gelmişti. Can verilince, aksırdı. Allah O’na ‘Elhamdülillah’ demesini ilham etti. O da ‘Elhamdülillah’ dedi. Sonra ‘meleklerin yanına git’ dedi, O da gitti. Sonra, onlara selam vermesini söyledi. Onlara selam verdi.

***

Kuran’da Hz. Âdem’in yaratılış safhalarıyla ilgili ayetlerde, Allah’ın irade ve kudretine özellikle dikkat çekilip, Âdem’in yaratılış vasfı daima nazara verilerek, bilinen topraklardan yaratıldığı ve evrimle bir ilgisinin olmadığı gözler önüne serilmiştir.

***

Evrimcilerin varsayımlarına göre, ilk insan 200 bin yıl önce Afrika’da ‘Eve’ denilen bir kadından doğmuştur. Yine onların iddialarına göre 130 bin yıllık insana ait kafatası, Etiyopya’nın (Habeşistan) güneybatısındaki Omo Havzası’nda ve Klasies Nehri’nde bulunmuştur.

***

Klasies nehir mağaraları, Güney Afrika Devleti’nin Batı Cape Eyaleti sahil şehirlerinden Port Elizabeth ile Pletenberg koyu arasında kalan Tsitsikamma’da yer alır. Evrimcilere göre, insanoğlu 30 bin yıl önce Afrika’dan Asya ve Avrupa kıtasına ve 50 bin yıl sonra, Endonezya’dan küçük deniz araçları ile Avustralya’ya ve yine aynı yol ile Amerika’ya geçmiştir.

***

KUTU

İLK İNSAN: HZ. ÂDEM

Hâlbuki başta Kuran olmak üzere diğer semavi kitaplarda da ilk insan Hz. Âdem olup, Allah tarafından var edilmiş ve eşi de Hz. Âdem’den yaratılmıştır. İnsanlık tarihi de evrimcilerin ileri sürdüğü kadar çok eskilere gitmemektedir.