HZ. ADEM’İN (A.S.) PEYGAMBER OLUŞU

Adem Aleyhisselam bazı kaynaklara göre 900 yıl, içlerinde Taberi-Tarih, Salebi-Arais, Deylemi-Firdevs, Heysemi-Mecmuazzevaid, Ahmet Bin Hanbel-Mücned ve İbni Sad-Tabakat gibi ünlü kaynakların da bulunduğu çoğu kaynaklara göre ise 1000 yıl yaşamıştır.

Kendisi, cennetten çıkarılıp dünyaya indirilmeden önce, Yüce Allah tarafından dünya geçimi ile ilgili olarak çeşitli bilgiler ile donatıldıktan sonra O, ziraat faaliyetleri ile uğraşıyordu.  Vefat ettiği zaman evlatlarının ve torunlarının sayısı 40 bini bulmuştur.

***

Âdem’in ilk insan olduğu gibi, ilk peygamber ve nebi oluşuna işaret eden ayet ve hadisler vardır. “Âdem Rabbinden vahiy (kelimât) almıştır,  Allah O’na hitap etmiş, yükümlülük ve sorumluluğunu bildirmiştir.  Allah birbirinden gelme bir nesil olarak Âdem’i Nuh’u, İbrahim Ailesi ile İmran Ailesi’ni seçip âlemlere üstün kıldı. 

Ahmet b. Hanbel’in Müsned’inde yer alan bir hadiste de ilk peygamberin kim olduğu hakkındaki bir soruya, Hz. Peygamber’in ‘Âdem’dir’ karşılığını verdiği belirtilmektedir.  Böylece Kuran’da topraktan, mükemmel bir surette yaratıldığı açıkça beyan edilen Hz. Âdem’in aynı zamanda hem nebi, hem de resul olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

***

Peygamberler Tarihi’nde Hz. Âdem’in peygamberliği ile ilgili olarak şu bilgiler verilmektedir: Rivayetler göre, Hz. Âdem 500 yaşında iken peygamber oldu. Cebrail Aleyhisselam kendisine 12 defa geldi. Oruç, gusül ve elli vakit namaz emredildi. Kur’an’da topraktan, mükemmel bir şekilde yaratıldığı açıkça beyan edilen Hz. Âdem’in aynı zamanda hem nebi, hen de resul olduğu belirtilmektedir.  Bunun yanında Hz. Âdem’in ilk insan olduğu gibi ilk peygamber olduğu hadis ile de beyan edilmiştir.

***

İlk insan olan Hz. Âdem, çocuklarına ve torunlarına Yüce Allah tarafından peygamber olarak gönderilmiştir. Âdem Aleyhisselam’a 10 ya da 21 sahifenin indirildiği bilinmektedir. Hz. Cebrail tarafından kendisine yazı yazma işi öğretildiği için, inen sahifeler kendi el yazısı ile yazılmıştır. Yüce Allah’ın kendisine gönderdiği hükümler arasında, ölü hayvan (leş) etinin, domuz etinin ve kanın haram olması gibi hükümler de bulunmaktaydı.

***

Peygamber Efendimiz (SAV) in Miraç Gecesi’nde birinci kat semada Âdem Aleyhisselam ile karşılaşması şöyle anlatılmaktadır: ‘Peygamber Efendimiz (SAV) Miraç Gecesi’nde Cebrail Aleyhisselam’la dünya semasının üzerine çıktıkları zaman orada oturan, sağında ve solunda bir takım karartılar bulunan ve sağına baktıkça gülen, soluna baktıkça da ağlayan bir zatla karşılaşmışlardı. Cebrail Aleyhisselam peygamberimize: ‘Selam ver ona!’ dedi.

***

Peygamberimiz de ona selam verdi. O da peygamberimizin selamına mukabele etti. Ve: ‘Hoş geldin, safa geldin Salih Peygamber, Salih Oğlum!’ dedi. Peygamberimiz Cebrail Aleyhisselam’a: ‘Kim bu?’ diye sordu. Cebrail Aleyhisselam: ‘Bu atan Âdem Aleyhisselam’dır. Sağında ve solunda olan şu karaltılar da, onun soyundan gelen çocuklarının ruhlarıdır. Onlardan sağında olanlar cennetlik, solunda olanlar da cehennemliklerdir.  O yüzden sağına bakınca güler, soluna bakınca ağlar’ dedi.