HUZUR KÜRESİ

‘Güzel fikir ihtiyarlamaz’ diyor Cenap Şahabettin. Güzel ahlak hiç ihtiyarlamaz. Çünkü o ahiret sermayesidir. Güzel sözler çerçevelenip duvara asılır. Gülümseyen yüzler kalplere aksedip hatırlanır.

***

Evliliğe giriş, şekil verilen hamurun fırına verilmesidir. Hamurdur, çamurdur. Dar elbise bedeni sıkar. Konuşurken kafası dar -anlayışsız- insan ruhları sıkar. Üzülmek için bile zamana ihtiyaç vardır.

***

Nasıl otlar, çalılar, ağaçlar tek başına büyüdükleri gibi insanlar da (araştırmacı olabilir, edebiyatçı olabilir vb.) tek başına çalıştıkları zaman eserlerini daha ileri seviyeye yükseltirler.

***

Etrafında emniyet önlemleri alınmamış asansör boşluğuna düşebilirsin, kurtulma şansın da az. Eğer kalbini İslamî bilgilerle doldurmazsan mezhepsizin biri sapık bir yol tarif eder. Sen de farkına varmadan kafa boşluğuna düşersen kurtulma şansın az veya hiç yok.

***

Dünyada kara saçlıya itibar edilir. Ahirette ise dünyada günahtan kaçan, ibadetlere ve iyilik yarışında koşanlara itibar edilir. Tabi ahirette kadın ve erkek herkes istisnasız otuz üç yaşında ve siyah saçlı olacak.

***

Dünyada başlangıçta işte başarılı olursun. Savaşta başlangıçta ya başarılı veya mağlup gibi olursun. Fakat Sevgili Peygamberimiz (sav) ‘itibar sondadır’ buyuruyor.

***

Ormanlık bir alanda veya tarlada suyu başka tarafa çevirmek için elimize kürek gerek. İnsanların başaramadığını yapmak için yıllarca azimle, gayret gösterecek yürek gerek.

***

Okullarda kara tahtanın/akıllı tahtanın üstünde veya yan tarafında Türkiye haritası vardır. Bu yetmez, bu dar bir ufuk olur. Sınıfın başka bir cephesine dünya haritası asmak lazım.

***

Yer yüzündeki anne ve babalar karşılıklı sevgi ile bugünkü çocukları meydana getirdiler. Bu çocuklar birbirlerine karşılıklı saygı ve sabır gösterselerdi yeryüzü bir huzur küresi olup kötülük sahnesi olmazdı.

***

Genç kardeşim! Haysiyetini, şahsiyetini, hüviyetini -Müslüman kimliğini- korumak mı istiyorsun? Nefsi isteklerden kaçıp İslamî emirlere sarılacaksın. Yoksa bile bile bir çuval üzümün içine atarsan kum, ahlaksız birisine göz dikip dersen ‘hayatım, gözüm’, hapislere düşersin. Başka yok çözüm.

***

SON SÖZ

Yağmur her taşın üstüne yağar fakat sadece sarsıntı geçiren, çatlayan ağaçların içine işler. Nasihati herkes dinler fakat gözünün önünde perdesi olmayanların kalbine iner.