HUZUR

Altının, arsanın her geçen gün değeri artarken evlilikte aradan yıllar geçtikçe neler oluyor? Eğer karakter yapıları birbirine uyum sağlayamıyorsa zaman zaman aralarında çıkan kavgadan dolayı sevgi ve saygı ortamı azalır.

***

Fakat ‘biz bu yuvayı son nefesimize kadar devam ettirelim’ diyorlarsa birbirlerine tahammül ederler. Aradaki ihtilafları evliliğin yemeğin tuzu, biberi olarak kabul ederler.

***

Eğer çocuklarını İslam terbiyesi üzerine yetiştirmişlerse, kendileri de günlük İslami yaşadılarsa inşallah Yüce Rabbimiz razı olur. Maneviyat eksikliği giderildiği vakit diğer eksiklikler çözülür Allah’ın izniyle.

***

Terziler insanın elbise ölçüsünü alır. Karayollarındaki mühendisler yolların ölçüsünü alır. En önemli kaynağımız insanın ölçüsünü ise evliya olan mübarek insanlar alır.

***

Bazı ferasetli insanlar karşısındaki insanın gülümsemesi, konuşması ve hareketlerinden iç alemini anlar. Bizler de karşılaştığımız insanların duruşundan, hal ve tavırlarından en azından bir fikir sahibi oluruz.

***

Kumluca eski müftüsü Remzi Cengiz hoca efendi 1966 yıllarında şöyle söylemişti: ‘İslam’ın yasaklarından kaçının. Zira maneviyat doktorlarının karşısına çıkacaksınız’.

***

İslam bize yürünecek yolu gösteren bir pusuladır, sosyal kurallar bütünüdür. Bu yolda doğru yürüyebilirsek zaten dünyada ‘iyi insan’ oluyoruz. Ahirette de karşılığını alabiliriz inşallah.

***

Sosyal ilişkilerde de , aile ilişkilerinde de ve bugün medyada gördüğümüz tüm sorunların, problemlerin altında da maneviyat eksikliği yatıyor. Okullardaki eğitimin dışında en önemli eğitim evde başlıyor.

***

Aile bireyleri doğru ve örnek bir hayat yaşıyor ise çocuklar da eninde sonunda anne babalarının izinden yürüyecektir. Ama alt yapılarını sağlam oluşturmak gerekiyor. Görsel ve işitsel hafızaları sürekli kayıt halinde.

***

Her şeye sahip olup mutluluğa ulaşamayan o kadar çok insan var ki. Hayal ettiği ne varsa hepsine adım adım ilerlerken mutluluk hep geride kalıyor. Nedenini de anlayamıyor ve çözemiyorlar.

***

Toplumumuzdaki yozlaşma, para hırsı, kısa yoldan zengin olma, hak hukuk bilmeme, aile yapısının bozulması, cinayetler, sapkınlıklar gibi sonu gelmeyecek tüm sorunların başlıca kaynağı maneviyattır.

SON SÖZ

Maneviyatımızı sağlamlaştırıp, ‘bu dünyaya gelme amacım nedir’ diye kendimize sorarsak hayat daha güzel olur. Hep cebimizi ve midemizi doldurmak yetmiyor. Ruhumuzu da doyurursak kesinlikle daha huzurlu oluruz.