'HUBUBATTA' TARİHİ REKOR

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından 16’ncısı düzenlenen ‘Türkiye Hububat Kongresi 2021’in bu seneki teması 'İklim Değişikliği ve Küresel Salgın' oldu. Kongrede konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “2020 yılında, 6,5 milyon ton mısır ve 1 milyon ton çeltik üretimi ile Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırdığımızı gururla söylemek istiyorum” dedi.

Mustafa KOZAK, Bayram OKUDAN

2021 yılı Türkiye Hububat Kongresi, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu(TUSAF) tarafından 16’ncı kez düzenlendi. Kongrenin bu seneki teması 'İklim Değişikliği ve Küresel Salgın' oldu. Kongreye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Genel Müdür Yardımcısı Yenar Döküm Ticaret Ana Sponsoru Sefa Yeğin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sayman Üye Faik Yavuz, TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal ve çok sayıda sanayici katıldı.

“ÜRETİM REKORUNU KIRDIK”

Düzenlenen Türkiye Hububat Kongresi'nde konuşan, Cumhuriyet tarihinin üretim rekoru kırıldığını ve verimlilikteki artışla birlikte hububat üretiminin de arttığını belirten Bakan Bekir Pakdemirli, "Mısır ve çeltikte verimde sağladığımız gelişmeler ve üretime yönelik aldığımız tedbirler sayesinde 2020 yılında, 6.5 milyon ton mısır ve 1 milyon ton çeltik üretimi ile Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırdığımızı gururla söylemek istiyorum. Verimlilikteki artışla birlikte hububat üretimimiz son 19 yılda yüzde 20, son 3 yıllık dönemde ise yüzde 8 oranında artarak, 37 milyon tona yükselmiştir" dedi.

“VERİM YÜZDE 40 ARTTI”

Bakan Bekir Pakdemirli, İklim değişikliğiyle birlikte gıda güvenliğinin hiç olmadığı kadar önemli hale geldiği bir dönemin yaşandığını söyledi. Bakan Pakdemirli, her zamankinden daha çok üretmeye ihtiyaç duyulan bu dönemde, çiftçinin bir karış yeri dahi boş bırakmadan ekip, biçmesini önerdi. Pakdemirli, "Hububat, gıda ihtiyacının karşılanmasında kilit rol oynayacak. Son 19 yılda sağladığımız destekler ve önemli Ar-Ge çalışmaları ile hububat verimliliğini önemli seviyede artırdık. Hububat üretimimizde önemli yere sahip olan buğdayda son 19 yılda verimi yüzde 40 oranında artırdık. Her zamankinden daha çok üretmeye ihtiyacımız olduğu bu dönemde, çiftçimiz bir karış dahi yeri boş bırakmadan eksinler, biçsinler" ifadelerini kullandı.

14 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI

Türkiye'nin un ihracatında dünyada 1'inci, makarna ihracatında ise 2'nci sırada yer aldığını belirten Pakdemirli, "2002 yılından bugüne un ihracatımız 11 kat, makarna ihracatımız 30 kat, bulgur ihracatımız 15 kat, irmik ihracatımız 5 kat, bisküvi ihracatımız ise 4 kat artış sağladı. 2020 yılında ülkemiz un ihracatı yaklaşık 3 milyon ton, makarna ihracatı 1 milyon 472 bin ton, bulgur ihracatı 283 bin ton, irmik ihracatı 80 bin ton ve bisküvi ihracatı 535 bin ton olarak gerçekleşti. Yine son 19 yılda toplam 22 milyar dolar tutarında 79 milyon ton buğday ithalatına karşılık, 35 milyar dolar tutarında 89 milyon ton buğday ve mamulleri ihraç ederek, yaklaşık 14 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik” ifadelerine yer verdi.

ANTALYA TOHUM VE FİDEDE LİDER

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya'nın turizm de kadar tarımda da önemli bir kent olduğunu açıklayan Vali Yazıcı, “Biz turizm noktasında dünyada parmakla gösterilen bir şehiriz. Aynı zamanda tarımda da hububat tarımıyla sınırlı kalmamakla birlikte örtü altında, meyvecilikte, uzak doğu meyvelerinde başta muz olmak üzere, avokado vb. memleketimize yeni girmiş meyvelerde lider durumdayız. 15 ila 20 yıl önce tohum da ve fide de adeta dışarıya mahkum olan ülkemiz, büyük oranda bu sorunu halletmiş ve bu konuda Antalya’mız liderliğini göstermiştir” dedi.

“EMNİYET KEMERİNİZİ TAKIN”

Kongre sonrasında ‘Bi Hareketine Bakar Hayat’ projesi kapsamında düzenlenen emniyet kemeri uygulamasına katılan Vali Ersin Yazıcı, sürücülere emniyet kemeri takılmasının faydaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kampanya kapsamında çocukları da unutmayan Vali Yazıcı içerisinde şapka, yapboz, boyama kitabı, maske ve tanıtım broşürünün yer aldığı eğitim setini çocuklara hediye etti. Vali Yazıcı, emniyet kemerinin ağır yaralanma riskini yüzde 60 oranında, ölüm riskini yüzde 45 oranında azalttığına vurgu yaptı. Vali Ersin Yazıcı, “Bugün 81 ilimizde olduğu gibi İçişleri Bakanlığımızın kampanyası olan ‘Bi Hareketine Bakar Hayat’ sloganıyla sürücülerimize hayatlarının nasıl kurtulacağını anlattık, sürücülerimizi bilinçlendirdik. Durdurduğumuz yerli ve yabancı hemen hemen her sürücünün emniyet kemeri takılıydı bu durum bizi çok mutlu etti. Aileleriniz bizler için kıymetli lütfen kendi hayatınız ve ailenizin hayatı için emniyet kemerinizi takın” dedi.