HUBUBAT ALANLARINDA İNCELEME
Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, hububat alanlarında hastalık zararlı takibi ve öngörülen kuraklığın hububat alanlarına etkisini sahada inceledi.

Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, hububat alanlarında hastalık zararlı takibi ve öngörülen kuraklığın hububat alanlarına etkisini sahada inceledi.
Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selda Sert, yağışlarından dolayı hububat ekili alanlarda, hububatta pas hastalıkları, yaprak leke hastalıkları ve kısmen de kök ve kök boğazı çürüklüğü konusunda ekiplerin saha çalışması yaptığını söyledi. Hastalığın yaygınlaşmasında iklimsel etmenlerin yanında çiftçilerin münavebe koşullarına uymamasının her yıl aynı tarlada üst üste hububat yetiştiriciliği yapmasının hastalık etmeni fungusların o tarlada yoğunluğunun artmasına neden olduğunu söyleyen Sert, " Hastalığa neden olan fungusun kesin tanısı laboratuvar ortamında yapılabilmektedir, ancak bitkilerde erken sararmalar, koyu kahverengi lekelenmeler hastalığın tipik belirtileridir. Özellikle yaygın olan yaprak lekesi erpada gelişme ve verim unsurlarını etkileyen en önemli yaprak hastalıklarından biridir. Ülkemizde son yıllardaki yağış rejimindeki düzensizlikler tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Hastalık etmeni, bitkilerde kardeş sayısını ve bin tane ağırlığını azaltır. Düşük sıcaklık, çiğ, yağışlı ve sisli havalarda hastalık zararını daha fazla artırmaktadır. Üreticilerimizin ekonomik kayıplar meydana getiren bu hastalıklarla mücadele yapmaları ve hassas davranmaları son derece önemlidir." dedi.
Sert, hastalığın görüldüğü alanlarda, her yıl aynı tarlada üst üste hububat yetiştiriciliği yapılmaması, münavebe yapılması ve ekimden önce tohumun ilaçlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
İHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz