HORTUMUN BİLANÇOSU AĞIR
Antalya’da çilek seraları sel suları ve hortumdan zarar gördü. Çıkan hortum seraların naylonunu sıyırdı, demirleri eğdi geçti. Seraların durumu havadan da görüntülendi.
Antalya’da çilek seraları sel suları ve hortumdan zarar gördü. Çıkan hortum seraların naylonunu sıyırdı, demirleri eğdi geçti. Seraların durumu havadan da görüntülendi.
Antalya’da iki gündür etkili olan yağışlı ve fırtınalı hava tarım alanlarına da zarar verdi. Serik ilçesinde taşan dereler çevredeki seraları göle çevirdi. Kadriye ve Eminceler Mahalllesinde kurulu 55 dekarlık çilek serası şiddetli yağış ve fırtınanın etkisi ile sular altında kaldı. Suyun bir miktar çekilmesine rağmen çiçeklerin halen çamur altında kaldığı görüldü.
Öte yandan Muratpaşa ilçesi Güzeloba Mahallesinden geçen hortum ise bir çok seraya zarar verdi. Seraların üzerinden geçen hortum hem naylonları sıyırdı hem de demirleri büktü geçti. Bükülen demirler yağışla birlikte çöktü. Olaydan kısa süre önce çiçek toplayıp evine giden üretici Aras Özdakak, geri döndüğünde gördüğü manzara karşısında büyük üzüntü yaşadı. Aynı seranın su baskınına da uğradığı görüldü. Özdakak, bir yandan demirlerin eğilmesine, diğer yandan serasına su girmesine üzüldü. Hortumdan etkilenen seraların son durumu havadan da görüntülendi.
"HORTUM GİRMİŞ ÇIKMIŞ"
Üretici Aras Özdakak, son günlerde kentte kötü bir hava koşullarının olduğunu belirterek, rüzgar ve yağmurla birlikte bayağı bir zorum durumlar yaşadıklarını kaydetti.
Sabah saatlerinde seraların içinde çilek topladıklarını ve öğle saatlerine doğru eve gittiklerini anlatan Özdakak, “Ama hava kapalı ve yağmurluydu eve ulaştığımız da komşumuz telefonla aradı, “Sizin seranıza hortum girdi” dedi. Hemen geri geldik ve bu manzarayla karşılaştık. Çok büyük bir hortum geçmiş seralarımıza ve ürünlerimize zarar vermiş. Hem naylonları sıyırmış hem de demirleri bükmüş. 7 dönümden fazla alanda zarar var. Su baskını da yaşadık. Arıkların içi hep su dolu. Yetkililerin bize yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.
“BÜYÜK BİR HASAR”
Komşusunun telefonda söylediğine ilk önce inanmadığını ifade eden Özdakak “ Ama geldiğimde manzara karşısında şok oldum. Biz buradayken bile korkmaya başlamıştım hava kararmaya başlamıştı. Ne oluyor diye düşünmeye başladık. O esnada hortum oluşmaya başlamış, bizde yeni eve gelmiştik. Büyük bir hasar meydana geldi” diye konuştu.
"ZARAR DAHA DA BÜYÜYECEK"
Kemal Özdakak, bir iki gündür bölgenin aşırı yağmur ve dolu yağışının aldığına değinerek, “ Ama gündüz daha da hava bozuldu. Denizden gelen hortum seramızın içine girmiş. Naylonları sıyırmış demirleri eğmiş atmış. Kötü bir durum ortaya çıktı. Üzerini kapatamazsak birkaç güne zararımız daha da büyüyecek. Hasar tespit çalışması bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz