HOMELESS ANTALYA

Evi barkı bulunmayan, sokaklarda terkedilmiş mekanlarda yaşamlarını sürdürenlere Homeless deniyor. Belki de ikliminden dolayı Antalya’da sokaklarda yaşayan yığınla insan var. Bunlardan biri de bisikletiyle duraklarda sık sık gördüğüm yaşlı bir adam.

***

Üstü başı kirli, bisikletinde bir sürü poşet asılı. Yıllarca tıraş olmadığı için saçı sakalı uzamış bir adam. Görenler kim olduğunu bilmiyor. Doğruysa; adı Adil’miş. Mesleğini bilen yok. Ancak emekli bir albay olduğunu bile söyleyenler var. 

***

Bazen kendisini gazete ya da kitap okurken görüyorum. Bir bakmışsınız Konyaaltı’nda; bir bakmışsınız Muratpaşa’da, bir bakmışınız Kepez’de ortaya çıkıyor. Bisikletiyle kenti dolaşan yalnız bir adam. Sonra da gidip otobüs duraklarında oturuyor. Kim olduğunu bilmediğim bu yaşlı adamın derdinin ne olduğunu bilmiyorum. Uzun süredir kendisiyle bir gün oturup onunla konuşmayı düşünüyordum.

***

Geceleri Konyaaltı Caddesi’ndeki Barbaros Ortaokulu’nun önündeki durakta kalıyormuş. Geçmişten BUGÜNE Antalya Dostları Platformu’nun ve  Antalyalılar Dayanışma ve Dostluk Derneği’nin Başkanı Filiz Cesur’un da radarındaymış meğer bu adam.  Sosyal medya hesabından bu adamın Barbaros Ortaokulu’nun önündeki otobüs durağındaki fotoğrafını paylaşmış Filiz hanım.


***

Anlatılanlara göre bu kişi, yıllardır akşam saat 19 sıralarında durağa gelip ertesi gün 11’e kadar burada kalıyormuş. Geceyi durakta geçiriyormuş. Sonra da bisikletine atlayıp gidiyormuş. Karnını çevredeki vatandaşların verdikleriyle doyuran bu yaşlı adam, tuvalet ihtiyacını nerede ve nasıl karşılıyor bilen yok. Belediye tarafından defalarca bakım evlerine götürülmek istense de gitmiyormuş.

***

 “İş ve yatacak yer vereyim” diyen hayırseverlerin teklifini de kabul etmeyen bu yaşlı adamın, banyo yapmadığı için koktuğunu söylüyorlar. Hatta kaldığı durağa da bu kokular sinmiş. Hastalandığında ilaç ihtiyacını da başkaları karşılıyormuş. Ama para kabul etmiyormuş. Kendine acındırmak için dilencilik yapanlardan değil.

***

Sokaklarda yaşayanların arasında akıl sağlığı yerinde olmayanlar çıkabiliyor. Ama akıl sağlığı yerinde olduğu halde böyle bir hayatı tercih edenler de olabiliyor. Bu daha çok ekonomik nedenlerden kaynaklanıyor. Kirasını ödeyemeyen ya da işini kaybedenler sokağa itiliyor. Şayet tedbir alınmazsa,  saç sakal tıraşının bile, bin 100 lira olduğu Antalya’da ekonomik nedenlerden dolayı bu yaşlı adam gibi saçı sakalı birbirine karışmış.


***

Homeless yaşam tarzını benimseyenlerin sayısı artabilir, özellikle de yaşlıların. Çünkü emekli maaşı ile geçinemiyor yaşlıların çoğu. Bakacak yakını da olmayanlar, kirasını ödeyemeyenler ne yapacak?  Bu durumda siz ne yapacaksınız?  Onları görmezden gelip yok mu sayacağız?