HKMO Antalya Şube Başkanı Hançer: Tek çözüm yolu acilen dönüşüm

17 Ağustos depreminin yıl dönümü dolasıyla açıklama yapan TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Antalya’nın kentsel dönüşüm vizyonuna ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, “Antalya Deprem Master Planı 1’inci Çalıştayı’nda ilçe ve mahalle ölçeğinde, kentsel dönüşümde öncelikli alanların belirlenmesi ile ilgili herhangi bir çalışma maalesef göremedik” dedi.

Türkiye’nin başına gelen en büyük afetlerden biri olan 17 Ağustos depreminin 23’üncü yılı dolasıyla bir açıklama yaparak Antalya’nın kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılarına değinen TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, kentsel dönüşüm vizyonu ortaya koyulmadan depreme karşı tedbir alınamayacağını söyledi. Hançer, “Afetler arasında en yıkıcı olan deprem riskine karşı alınacak tedbirin tek yolu kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm, hazine mülkiyeti üzerinde yer alan gecekonduları dönüştürerek değil, kentin bütünü ele alınarak ilçe ve mahalle ölçeğinde, ‘arazi yönetimi’ boyutu ile sonuç odaklı olarak uygulanmalıdır” diye konuştu.

DEPREM ÇALIŞTAYINA ELEŞTİRİ

18 bin vatandaşın hayatını kaybettiği, 48 bin kişinin yaralandığı ve 5 bin kişinin kaybolduğu 17 Ağustos depreminin 23’üncü yılında Antalya’nın kentsel dönüşüm vizyonunu ortaya koyacak kent bütünü ölçeğinde herhangi bir çalışma yapılmadığına dikkat çeken Hançer, “Geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Antalya Deprem Master Planı 1.Çalıştayında” ilçe ve mahalle ölçeğinde, kentsel dönüşümde öncelikli alanların belirlenmesi ile ilgili herhangi bir çalışma maalesef göremedik” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜME DİKKAT ÇEKTİ

Hançer açıklamasının devamında “Antalya ilinin kentsel dönüşüm vizyonunun oluşmasına katkı koymak amacıyla, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube olarak 2021 Haziran tarihinde hazırlamış olduğumuz ‘Kentsel Dönüşüm Raporu’nu ilgili tüm kamu kuruluşları ve yerel idareler ile paylaşmış olmamamıza rağmen bir belediyemiz haricinde hiçbir kurumdan geri bildirim alamadık… Kent genelinde mevcut yapı stoğu göz önüne alındığında Antalya’yı depreme dayanıklı duruma getirmenin tek çözüm yolu, bu kentin acilen dönüşümüdür. Çalışmaların zamanında ve başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için Dönüşüm sonrası oluşacak kent modeli proje başlangıç aşamasında adil/şeffaf olarak belirlenmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır” şeklinde konuştu.

“SONUÇ ODAKLI ADIMLAR ACİL OLARAK ATILMALI”

Deprem, taşkın ve fırtınanın geçmişte olduğu gibi bundan sonra da olacağını sözlerine ekleyen Okan Hançer, “Ne zaman meydana geleceğini tam olarak bilemediğimiz özellikle deprem tedbirine yönelik sonuç odaklı adımlar acil olarak atılmalı, kaldı ki deprem çalıştayında belirtildiği üzere bu kentin 2025 yılını bekleyecek zamanı yoktur. Doğa bizim tedbir almamızı beklemez o yüzden gerekli çalışmalara biran önce zaman kaybetmeden başlayarak sonuçlandırılmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.