HİZMET AŞKI

Kalbinde hizmet aşkı olan hocanın eğitimcinin tatili de olmaz, emekliliği de. Çünkü kör şeytan tatil yapmaz.

***

O zaman bu insanlığı, gençliği kurtarmak için ilim adamlarımız son nefesine kadar imkanları dahilinde ya eli ile ya dili ile ya da topluma örnek hareketleri ile insanlara rol model olmalıdır.

***

En büyük özelliğimiz başkalarının hatasını net olarak gördüğümüz halde kendi hatalarımızı ya hiç görmeyiz. Ya da görsek de kendi muhasebemizi yapmaz görmezden geliriz.

***

Önce kendi artı ve eksilerimizin farkında olup onları düzeltme yoluna gitmeliyiz. Bireysel olarak önce biz örnek olmalıyız.

***

65 yaşında hiç evlenmemiş bekar yaşayan bir vatandaşa “niçin evlenmedin bugüne kadar” diye sormuşlar. O da “bu işler aceleye gelmez” demiş.

***

Hayat çok kısa aslında. Belki sana isabet edecek şey sana olan hedefinden şaşmaz ama sana isabet etmeyecek şey de gelip seni bulmaz.

***

Ruhu karanlık olup, ömrü boyunca kötülükle yaşamış, topluma faydası olmamış halde ölenlere iman nasip olmaz. Dünyada bir iz bırakmalıyız mesajını doğru anlamamız lazım.

***

Gelecek nesillere bırakacak dikili bir ağacımız olsun en azından. Topluma örnek ve faydalı olup çocuklarımızı da bu bilinçle yetiştirmeliyiz.

***

İnsanlarımızın büyük bir kısmı Ehl-i Sünnet üzere yazılan kitapları okumadıklarından dolayı başardıkları bir işe “yarattık” veya “falanın yaratıcı gücü” gibi yanlış kelimeler kullanıyorlar. Aslında Hz Allah’tan başkasına yaratıcı denmez, oluşturduk vb. kelimeler kullanılabilir.

***

Kendi dilini bilmeyen başka dil öğrenemez. Hiçbir iyilik cezasız kalmaz. Allah’ı zikirden daha üstün sadaka olmaz. Yaralı biri diğer yaralıdan bir şey istemez. Lokma çiğnenmeden yutulmaz.

***

Kaptansız gemi hedefe varamaz. Cennete zahmetsiz girilmez. Cennete imansız girilmez. Kendinden haberi olmayanın hem yaptığı işten haberi olmaz, hem de o işten hayır gelmez.

***

Bazı velilerin/evliyaların veli olduğunu kendisi bile bilmez. Hayat üzülmeye değmez. Hiçbir günahkar başkasının günahını yüklenmez.

***

Mevla kendisine sığınanı himaye eder, onu düşmana -şeytana- teslim etmez. Düşmanlarımıza duyurulur, Akdeniz’de Barbaroslar eksik olmaz.

***

Küçüklerde terbiye, büyüklerde bilgi yok; kaba insanlar çoğaldı, nazik insanlar ortadan kalktı.

***

SON SÖZ

Kardeş ve akrabaya yakınlık göster; güler yüzle büyüğün ve küçüğün gönlünü al.  Akraba ve kardeşler ile barışmak, eş ve dostlar ile kaynaşmak lazımdır. Akrabaların birbirine candan yakınlık ve samimiyet göstermeleri ne güzel şeydir. Yusuf Has Hacib