HIZLI YEMEK YİYENLER DİKKAT
Hep bir acelemiz var değil mi? Daima bitmek bilmeyen bir koşuşturmanın içerisindeyiz. Bu hızlı hayatın içinde muhtemelen yemek yeme hızımız da etkilendi. Etkilenmediğini düşünüyorsanız lütfen şu sorumu bir düşünün: En son ne zaman tadını çıkartarak, yavaş yavaş yemeğinizi yiyebildiniz.
***
Muhtemelen cevabınız: ‘Hiç bir zaman’ ya da ‘Hatırlamıyorum’ oldu. Oldukça tempolu bir günün içinde olduğunuzu hayal edin. Biraz vakit buldunuz ve acıktığınız için de yemek yemeye karar verdiniz.
***
10 dakikada yemeğinizi yediniz ama doymadınız, yanına biraz da patates sipariş ettiniz ve o da bitince kendinizi doymuş değil, aşırı doymuş ve ağırlaşmış hissettiniz. Üstüne üstlük bir de uykunuz gelmeye başladı.
***
Peki, farklı bir senaryo mümkün olabilir miydi? Şu şekilde olsaydı: Siparişiniz geldi yemeğinizi 20 dakikada yediniz ve doydunuz. Patates sipariş etmenize gerek kalmadı. Peki bu nasıl oldu?
***
Beynimizin tokluk sinyalini alabilmesi için yaklaşık olarak 20 dakikaya ihtiyacı var. Yani biz yemeğimizi ilk varsayımımızdaki gibi hızla bitirirsek doymadığımızı, daha çok yemeğe ihtiyacımız olduğunu düşüneceğiz. Ve tokluk sinyali gelene kadar da normalde ihtiyacımız olandan çok çok daha fazla şey yiyeceğiz. Böylelikle hızlı yememiz aşırı yememize sebep olmuş olacak.
***
Sonuçta başta artan obezite riski olmak üzere, insülin direnci, diyabet, sindirim sorunları gibi pek çok sağlık problemi ile karşı karşıya kalmış olacağız.
***
Peki nasıl daha yavaş yiyebiliriz?
1.Öncelikle ekran karşısında yemek yemekten kaçınmanın büyük faydası olacağını söylemeliyim.
2.Her lokmadan sonra çatalınızı ya da kaşığınızı kenarı koyun.
3.Çok acıkmayı beklemeyin.
4.İyice çiğneyin: Yiyeceğinizi yutmadan önce 20-30 kez çiğnemeyi hedefleyin.
5.Lif bakımından zengin yiyeceklere diyetinizde daha çok yer verin:
6.Daha küçük lokmalar alın:
***
Ne zaman yeni bir alışkanlık edinmek istesek bu biraz zaman ve sabır gerektirir. Aynı durum daha yavaş yemek için de geçerli. Kendinize karşı sabırlı olun ve yukarıdaki ipuçlarının hepsini uygulayamasanız da en azından onlardan destek alarak yeni bir alışkanlık edinebilirsiniz.
SON SÖZ
Yemekten de tıpkı hayattan olduğu gibi zevk alın, anın tadını çıkararak sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışın. Sanırım en değerlisi bu olacak.