HİSTRİONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU (2)

Histrionik özelliklere veya kişilik bozukluğuna sahip bazı insanlar, yaşlandıkça baştan çıkarma tekniklerini daha anne veya baba tarzına dönüştürebilirler. Dikkat çekme istekleri karşılanmadığında semptomlarının şiddetini artırabilirler.

Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabının 5. baskısında, Histrionik Kişilik Bozukluğu aşırı duygusallık ve ilgi aramanın yaygın bir örüntüsü olarak tanımlanmakta ve şu belirtiler ile ifade edilmektedir.

İlgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olurlar,

Başkalarıyla etkileşim genellikle uygunsuz cinsel olarak baştan çıkarıcı veya kışkırtıcı davranışlarla karakterize edilir,

Duyguları hızlı değişir yüzeyseldir,

Dikkati kendine çekmek için sürekli olarak fiziksel görünümünü kullanırlar,

Aşırı izlenimci (gösterici) ve ayrıntıdan yoksun bir konuşma tarzına sahiptiler,

Kendini acındırma, teatrallik ve abartılı duygu ifadesi sergilerler,

Telkin edilebilir, yani başkalarından veya koşullardan kolayca etkilenirler,

İlişkilerin gerçekte olduğundan daha samimi olduğunu düşünürler.

Histrionik Kişilik Bozukluğu'nun nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte, kökeninde pek çok faktör bir arada bulunmaktadır. Çocuklukta yaşanan travmanın bir sonucu olarak gelişmiş olabileceği savunulmaktadır.

Geçmiş yaşantıdaki travmatik bir durumla ya da travmatik çevreyle başa çıkmak için bir adaptasyon olarak ortaya çıkmış olabileceği söylenmektedir. Ebeveynlik tarzları, Histrionik Kişilik Bozukluğu geliştirme olasılığını da etkileyebilmektedir.

Sınırları olmayan ebeveynlik, aşırı hoşgörülü veya tutarsız, bireyi histrionik kişilik bozukluğu geliştirmeye yatkın hale getirebilmektedir. Ayrıca, dramatik, düzensiz, değişken veya uygunsuz cinsel davranışlarda rol model olan ebeveynler, bireyin bu kişilik bozukluğunu geliştirme açısından yüksek risk altına sokabilmektedir.

Birçok psikiyatrik bozuklukta olduğu gibi, ailede kişilik bozukluğu, psikiyatrik hastalık veya madde kullanım bozukluğu öyküsü olması, Histrionik Kişilik Bozukluğu için önemli bir risk faktörü olabilmektedir.

İletişim:psikologsaadet@gmail.com