HİSTRİONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Histrionik kelimesi dramatik ya da tiyatral anlamından gelmektedir. Histrionik Kişilik Bozukluğu ise, abartılı bir duygusallık ve dikkatleri üzerinde tutma davranış örüntüleri içeren,"B Kümesi" kişilik bozuklukları içerisinde yer alan, genellikle yoğun dikkat çekme arzusundan dolayı dramtik ve uygunsuz davranışlarla fark edilme davranışları ön planda olan, spesifik olarak,  baştan çıkarıcı, çekici, manipülatif, dürtüsel ve canlı özellikler ile karakterize edilen bir kişilik bozukluğudur.

Histrionik kişilik bozukluğunun görülme oranı kadınlarda daha yüksek olmakla birlikte, genellikle ergenlikte ya da yetişkinliğin ilk yıllarında ortaya çıktığı görülmektedir. Histrionik kişilik özelliğine sahip bireylerin genellikle başkalarının dikkatini çekmek için uygunsuz şekilde baştan çıkarıcı veya kışkırtıcı davranarak, fiziksel görünümlerini kullandıkları gözlenmektedir.

Kendilerini yönetme becerileri zayıf olabileceği için, kolayca telkin edilebilirler ve çoğu zaman başkalarının dikkatini çekmek için itaatkâr davranışlar sergileyebilirler. Sıklıkla kendi kişisel durumlarını gerçekçi bir şekilde görmekte başarısız olabilir ve zorlukları dramatize ederek abartabilirler. Hızla değişen duygulara sahip olabilirler ve başkalarının duygularını tanımada başarısız olabilirler.

Histrionik Kişilik Bozukluğuna sahip bireylerin ön plandaki özelliği, sürekli olarak ilgi odağı olma arzusudur. Genellikle canlı, dramatik, coşkulu ve çapkın özellikleri ile cezbedici davranışlara sahiptirler. Sadece potansiyel romantik çıkarlarla değil, iş ve okul da dahil olmak üzere birçok bağlamda genellikle uygunsuz şekilde baştan çıkarıcı ve kışkırtıcı şekilde giyinebilir ve hareket edebilirler. Görünüşleriyle başkalarını etkilemek isteği ön planda olduğu için nasıl göründükleriyle fazlasıyla meşgul olabilirler.

Araştırmalar Histrionik Kişilik Bozukluğuna sahip bireylerin sosyal onay ve güvence için daha fazla arzuya sahip olduklarını ve sürekli olarak bunu arayacaklarını ve bu da histrionik kişileri sosyal medya bağımlılığına karşı daha savunmasız hale getirdiğini göstermiştir.

İlgi odağı olabilecekleri durumlardan zevk alırken, insanlar kendilerine dikkat etmediğinde ya da ilgilenmediklerinde kendilerini rahatsız hissedebilirler. Bu bozukluğu olan kişilerin, başkalarının dikkatini çekmek için gösterişli giysiler giymesi, vücut değişiklikleri denemesi ve sahte tıbbi durumlara (hasta numarası yapmak gibi) sahip olması yaygın olarak gözlenmektedir.

Uygunsuz şekilde cinsel açıdan kışkırtıcı veya sömürücü davranışlar sergileyebilirler. Seksting (cinsel içerikli mesajlaşma) ve teşhirci davranış da bu durumdaki kişilerin bazen sergiledikleri davranışlardır.