HİKAYEYİ ANLAMAK

Ey genç kardeşim! Bu gençlik devamlı böyle devam edecek zannetme. Biraz yaş almaya başladığın, sorumluluk omzuna binmeye başladığı zaman gençlik resimlerine bakıp için için ağlama.

***

Yaşam boyunca en kıymetli sermayen zaman. Geri getirilemeyen, satın alınamayan tek şey gençlik. Onu ne kadar dolu geçirirsen, kendine ne kadar yatırım yaparsan o kadar kârlısın.

***

Okuduğun satırlar veya senden yaşça büyük tecrübeli insanların söylemleri sana biraz ‘hikaye’ gelebilir. ‘Siz yaşamışsınız anlatıyorsunuz, ben de deneyimleyeyim ondan sonra bakarız’ diyebilirsin içinden ama telafisi yok.

***

Çok geç olmadan ‘hikayeyi’ ne kadar erken algılayabilirsen o kadar kârlısın bu hayat yolculuğunda. Yaşam bizlere karşılıksız bahşedilmiş, sadece yeme içme üzerine kurulu, pespembe bir hayat değil kesinlikle. Sorumluluk omuzlara yüklendikçe daha çok hissedeceksin.

***

Günümüzde teknoloji yüzünden bunca uyarıcı varken bu satırları okuyabiliyorsan ne mutlu sana. Çevrende senin iyiliğini isteyen büyüklerin varsa çok şanslısın. Genç yaşta bu öğretiler çok kıymetli.

***

Kitap okuyabiliyorsan akranlarından kat be kat öndesin. Ne güzel söylemiş Bahar Eriş: ‘Ekranları kitaplığından büyük olan insanlarla tartışmayın!’ diye. Çok üzücü ama maalesef gerçek bu.

***

Sizi ekranlara bağlayıp bilgisiz, fikirsiz bir nesil olmanız için milyarlarca dolarlık bir sektör gece gündüz çalışıyor. Tek amaçları ekran karşısına sizi daha çok bağlayabilmek.

***

Netflix ceosunun dertlendiği konuşmayı hatırlayanlar vardır. Pandemi sayesinde abonelikleri rekorlar kıran, tüm dünyanın izlediği firmanın tek bir derdi var; UYKU. İnsanların uyumasından başka sorunları yok. Sadece uyuyunca izleyemiyorlar çünkü.

***

Akranlarınızdan farklı olmak, önde olmak, yetişmiş olmak, dolu olmak, sosyal olmak, bilgili olmak zorundasınız. Bu kadar uyutulmuş hücrenin içinde başka çareniz de yok açıkçası. Kendi kendinizi geliştirmek, güncellemek zorundasınız.

***

KUTU

ÇALIŞMAYANA YOK

‘Bakın, eğer bir yere gelmek istiyorsanız bu sadece istemekle olmuyor. Yani o zaman tek bir şey yapacaksın. Yarım saat çalışmakla olmuyor, sınavdan önce çalışmakla olmuyor, okulda verilenleri öğrenmekle olmuyor. Çok daha fazlası lazım. Dahi bile olsan sonuç alamazsın. Çalışmayana yok. Gece gündüz çalışmak zorundasın.’ Ali Nesin