Hıdırlık çalışmasında kanalizasyon borusu patladı

Antalya’nın simgelerinden Hıdırlık Kulesi’nde devam eden arkeolojik kazı ve seyir terası projesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen projede kanalizasyon borusunun patlaması sonucu, kazı alanı ve açığa çıkarılan mozaikler atık sularla kaplandı.

Arkeologlar kontrolündeki proje alanında patlayan borudan akan kanalizasyon suları tarihi mozaiklerin üstüne dolmaya devam ediyor. Bu durumun, cam terasın altındaki kültür varlıklarının ve ahşap döşemelerin zarar görmesine yol açtığı görülüyor. Tarihi alandaki vahim durumu sosyal medyadan paylaşan vatandaşlar, kanalizasyon suyunun tahliyesinin neden yapılamadığını sorgularken, bu tür bir olayın nasıl yaşandığı konusunda yetkililerden yanıt bekliyor.


SAHİP ÇIKMA ANLAYIŞI BU MU?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sosyal medya üzerinden paylaştığı projeye ait videoda, “Kültürel ve tarihi mirasımıza sahip çıkıyoruz” mesajını vermişti. Ancak, mozaiklerin üzerine akan atık sular, bu iddianın doğruluğunu sorgulatır nitelikte olduğu görüldü. Sosyal medyadan paylaşılan görüntüler üzerine patlayan kanalizasyon borusunun, tarihe ve kültürel mirasa sahip çıkma anlayışının bu şekilde mi gerçekleştiğini sorusu soruluyor.


ZORLAMA PROJE ELEŞTİRİSİ

Hıdırlık Kulesi’ndeki seyir terası projesi, pek çok kişi tarafından zorlama bir uygulama olarak değerlendiren vatandaşlar,  proje, milyonlarca liralık bütçesiyle dikkat çekerken, mevcut üç büyük seyir terası ile uyumsuzluk gösterdiği belirtiliyor. Bu durum, kültürel miras ve arkeolojinin büyük ihale kalemleri ve rekreasyon projeleri için araç haline geldiğini öne süren eleştirilerle çeliştiği belirtiliyor.

ALTYAPI VE PLANLAMA EKSİKLİĞİ

Projeyi eleştirenler, kazı çalışmalarının planlama ve altyapı eksiklikleri nedeniyle bu tür sorunlarla karşılaşıldığı ifade ediyor. Su, kanalizasyon ve diğer altyapı sorunlarının çözülmeden yapılan kazılar, istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini paylaşan vatandaşlar, Hıdırlık Kulesi'ndeki projelerin nasıl yürütüldüğüne dair Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin açıklama yapmasını bekliyor. Bu gelişmeler, projenin tarihi mirasa katkı sağlamak yerine zarar verdiği savunuluyor.