HİÇBİR ŞEYİN TADI TUZU KALMADI

2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ilk haftasındayız. Okulların açılmasıyla birlikte öğrencileri tatlı bir telaş sararken aileleri ise kara kara düşünceler sardı. 

Okul araç gereçleri başta olmak üzere, öğrencilerin ulaşım ve  günlük yemek ihtiyaçlarının giderleri geçen yıla göre fazlasıyla artmış durumda. Servis ücretleri çok yüksek, çünkü mazota gelen zammın önüne kimse geçemiyor.  

Okul formaları desen almış başını gitmiş, sanırsın takım elbise alıyoruz... 

Bunun yanı sıra yarın bir gün öğretmenlerin haklı olarak velilerden isteyecek olduğu kaynak kitapları da listeye ekleyecek olursak vah ki velilerin haline... 

Okul bahçesinde eğitim dışında konuşulan tek konu; velilerin, bu kadar yük altından nasıl kalkacak oldukları?  

Herkesin derdi ortak. Birden fazla çocuk okutan aileler için ise durum daha bir içler acısı tabii. Hiçbir şeyin tadı tuzu kalmadı ne yazık ki... Millet çocuğunu eskiden okula getirirken güle oynaya getirirdi. Şimdi ise herkesin yüzünde aynı endişe ve aynı kaygı.  

Akıllarda olan soru çok net:  

“Bu yıl çocukların okul masraflarını nasıl karşılayacağız?”  

Eğitim ve öğretim aile için kaçıncı planda kalıyor, orası da büyük bir soru işareti aslında!  

Peki devletin bu pahalılıkla ilgili öğrencilere ve ailelere olumlu olarak bir geri dönüşü olacak mı? Ben de bu sorunun cevabını çok merak ediyorum. Çocuk okutan her aileye belli bir bütçe ayrılmalı ve ailelerin yükleri biraz olsun hafiflemeli. Birçok öğrenci her şeyin farkında ve ailesine okul zamanı yük olmamak için öğretmenlerinin istediği eksik listesini ailesine söyleyemiyor. Ya da cebindeki üç kuruş parayla bir haftayı geçirmek zorunda kalıyor.  

Sağlıklı bir eğitim için beden ve ruh sağlığının önemini vurgulamakta fayda var diye düşünüyorum. Evinden kahvaltısını yapıp çıkan öğrenci ile kahvaltısını yapamadan çıkan öğrencinin beden sağlığı ne kadar iyi olursa almış olduğu eğitimin verimi de bir o kadar iyi olacaktır. Bugün bir yumurtanın hesabını yapan aileler var maalesef... Her gün yumurtasını yedirip, sütünü içiremeyen  kuru bir simitle çocuklarını okula göndermek zorunda kalan ailelerden bahsediyorum.  

Yazacak, çizecek, söyleyecek çok şey var lakin anlayacak kaç kişi var orası muamma! 

Sağlıklı bir eğitim için, beden ve ruh sağlığının yerinde olması ümidiyle  yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını canı gönülden diliyorum...