HERKES GÖREVİNİN BAŞINA MARŞ MARŞ

Çocukluğumuzda ilkokula, ortaokula ve liseye giderken bir TÖREN olduğunda mangalar “Uygun adım marş marş” komutu ile giderdik. ASKERE gidince de aynı kurallarla görev yaptık.

Bu “Uygun adım marş marş” meselesi halen askerlikte devam ediyor. 1965 yılında okullardan uygulanması için çıkarılan bu yönetmelik 2009 yılında kaldırılmıştı.

İYİ mi oldu KÖTÜ mü oldu bilemem. Ancak bildiğim bir şey var o da insanları çocukluğundan itibaren disipline etmek, verilen GÖREVLERİ yerine getirme alışkanlığı sağlamaya çalışan bir yönetmelikmiş bu!

Her işi belli bir KURAL çerçevesinde yapma alışkanlığı kazandırdığı da kesin. Kimileri ise ‘KANDIRALI’ durumunda. Ama bunu ciddiye alanlar günümüzde bile iş disiplinine sahiptirler.

Şimdi bu MARŞ MARŞ ve yönetmelik meselesi yazımın girizgahı gibi oldu. Asıl meseleyi anlattığım zaman eminim sizde benim gibi “HERKES GÖREV YERİNE MARŞ MARŞ” diyeceksinizdir.


Herkesin malumudur. Her dönem birileri SİYASETİ kullanarak ya resmi kurumlarda ya da belediyeler ile iştiraki şirketlerde iş bulur. Kimisi verilen görevi HARFİYEN yerine getirir, kimisi de köşe bucak KAYTARIR veya kaytarmanın yolunu bulur.

Hani “Gemisini yürüten kaptan” misali. Genelde GARİBANLAR akla hayale gelmedik işlerde çalıştırılır. Sırtını bir yerlere yaslayanlar ise KRALLAR gibi gününü gün eder, maaşını alıp yan gelir yatar.

Efendim son dönemlerde bazı kamu kurumlarında yukarıdaki satırda anlatmaya çalıştığım tiplerde İŞÇİ kadrosunda olup MEMUR gibi çalıştırılanlar vardı! Birkaç yıldır BEYLİK yaşıyorlardı.

İhtiyaçları var mı yok mu bilmiyorum ama bir şekilde işe başlatılmışlar. SÖZLEŞMELİ İŞÇİ kadrosu ile göreve başlatılan bu tiplerin içinde TEMİZLİK GÖREVİ yapması gerekenler var. Ancak bazıları MASA BAŞI işlerde çalıştırılmış.

Tabi kim ister tuvalet temizlemeyi, çay demleyip amire memura servis yapmayı? Sırtını bir yere DAYAYANLAR asli görevlerinde değil de masa başında çalıştırılınca bu işleri yapacakta KİMSE BULUNMUYOR, bulunamıyor veya zor oluyor.

Bu sistem birkaç yıldır böyle gidiyordu. Hatta iddialara göre kiminin karısı, kiminin oğlu, kiminin de eski sevgilisi bu SİSTEMDE çalışıyormuş. Bunlar bir İDDİA tabii ki.

Lakin yeni hükümet ile 28 Mayıs’tan sonra kabine değişikliği ile işler değişmeye başlamış. Duyduğuma göre, Hazine ve Maliye Bakanı MEHMET ŞİMŞEK’in kararları İŞİN RENGİNİ değiştirmiş.

Bakan Şimşek'in, ‘TASARRUF TEDBİRLERİ’ konulu genelgesi ile KRALLAR gibi çalışanların çarkına çomak sokulmuş. Her kurumda çalışan ASLİ görevlerinin başına döndürülmüş!

Bir nevi benim yazımın başlığında da anlatmaya çalıştığım gibi HERKES GÖREVİNİN BAŞINA MARŞ MARŞ denilmiş. Denilmiş denilmesine de işler yine öyle olmamış!

Genelge doğrultusunda kurum amirleri herkesin kendi asli görevinin başına döneceğine dair tebliğleri yapmış. Ancak bizim PAŞALAR veya KRALLAR veya sırtı bir yere dayalı olanlar bu işe İTİRAZ etmiş.

İşçi kadrosu ile işe girenler tuvalet temizlemeyi, çay yapmayı göze alamayınca BASMIŞLAR RAPORLARI! Kimisi 20 gün, kimisi 45 gün rapor alıp ortalığın durulmasını beklemeye koyulmuş.

Vallahi bu konuyu bana anlattılar. Bende dilim döndüğünce, elim klavyeye bastığınca anlatmaya çalıştım. Bundan sonrası gereğini yapmak bu ilin yöneticilerinin görevi.

Unutmadan bu GÖREV KAÇKINLARINA rapor veren doktorlara da bir bakılmalı. Çakı gibi insanlara nasıl bu kadar rapor verilmiş bir gözden geçirilmeli.

Sonrada ayırt etmeden herkese HAYDİ MARŞ MARŞ demek lazım.


NE DESEM BİLEMEDİM!

Dün ‘Dünya Empati Günü’ymüş. Vallahi ne bu dünyada ne de bizim ülkemizde günler, haftalar, kutlamalar, bayramlar bir türlü bitmek bilmiyor. Her gün bir ETKİNLİK vs.vs…

Bu EMPATİ meselesini de Muratpaşa Belediye Başkanı ÜMİT UYSAL’ın enteresan bir paylamışımı ile öğrendim. 2017 yılının 1 Ağustos'unda, Muratpaşa belediyesi bir karar almış ve 1 Ağustos’u ‘Dünya Empati Günü’ olarak kutlanması için bir çağrıda bulunulduğunu hatırlatmış.

Unutmuşuz kusura bakma BAŞKAN! Empatinin ne demek olduğunu da tane tane anlatmış Başkan Uysal. Öyle bir EMPATİYE imza atmış ki sormayın. TEMİZLİK GÖREVLİSİ olmuş!

Giymiş kıyafeti, almış eline süpürgeyi ve faraşı başlamış MURATPAŞA’da komşularının kaldırımlarını temizlemeye. Hem de ‘ÇUBUK BELİ’ türküsünü söyleye söyleye.

Vallahi Başkan Ümit Uysal’ın yaptığı EMPATİ Mİ yoksa UCUZ YOLLU REKLAM MI bilemedim. Ama kim düşündü ise enteresan bir görüntü oluşturmuş.

Acaba başka bir görevde olsa mesela Büyükşehir de bunu yapar mıydı çok merak ediyorum.