HER ŞEY YOLUNDA

17 günlük tam kapanma sürecinin ardında artık 1 Haziran tarihine kadar sürecek olan kademeli normalleşme dönemine girdik. Ramazan Bayramı’nı da içerisine alan bu tam kapanma sürecini oldukça olumlu geçirdik. Ufak tefek aksaklıklar olmasına rağmen tam kapanma sürecinde vaka sayıları istediğimiz şekilde geriledi.

***

10 binlere kadar düşen vaka sayıları, kademeli normalleşmenin ilk haftasında 8 binlere kadar geriledi. Vaka sayılarındaki bu düşüş pandemiden bunalan devletimize ve vatandaşlarımıza umut verdi. Aşılanmanın da sürmesi ile birlikte umut ediyoruz ki yakın bir zamanda koronavirüsten kurtulup, maskelerimizi çıkaracağız.

***

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’un "Tünelin ucundaki ışığı Ekim'de görüyorum” dediği gibi hep birlikte bu ışığı heyecanla bekliyoruz. Zorlu bir mücadele sürecini geride bırakmamıza az kaldı. Başta sağlık çalışanlarının yoğun gayreti ve devletimizin aldığı önemlerle süreci en olumlu şekilde geçirmeye çalıştık.

Vatandaşlarımız da bu süreçte belirtilen kurallara uyarak ellerinden geleni yaptılar.

***

TURİZM NE DURUMDA?

Koronavirüs salgının tüm dünyada etkisini göstermesi sonrası ülkeler arası turizm askıya alındı. Kimi ülke uçuşlarını kapatırken kimisi ise sıkı tedbirler alarak turizm faaliyetlerine devam etti. Türkiye’de geçen yaz pandemi gölgesinde geçen bir sezon yaşandı. Bu yıl ise yine pandemi gölgesinde bir sezon geçiriyoruz.

***

Çoğu ülke uçuşlarını durdurma kararı aldı. Bunların başında ise Türkiye’ye büyük bir döviz girdisi sağlayan Rusya oldu. Bunun dışında Almanya ise Türkiye’nin de içinde olduğu kırmızı kategorideki ülkelere uçuş yasağı getirdi.

***

Türkiye bu süreçte turist çekebilmek sektörü canlı tutabilmek adına birçok önlem almıştı. Bunların başında ise Güvenli Turizm Sertifika Programı’ydı.  Bu program ile bu yılki kaybın en aza indirmesi hedefleniyor.  Öte yandan konaklama yerleri için de sıkı önlemler getirilmişti.

***

Şimdi ise mayıs ayı sonuna kadar tüm turizm çalışanları aşılanacak. Sezon sonundaki hedefi Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan; “Bu yıl 30 milyon turist hedefine ulaşmak istiyoruz” diyerek açıkladı. Türkiye’ye turist gelmesi ve döviz girdisinin sağlanması cari açığın kapatılmasında önemli bir rol oynuyor.

Umuyoruz ki bu yıl sezon biraz daha hareketli geçer ve ülke ekonomisi biraz olsun nefes alır.

REHAVETE KAPILMAYALIM

Kademeli normalleşmeye girilmesi ile beraber vatandaşlarımız havalarında sıcak olmasının etkisiyle tatil bölgelerine akın etmeye başladı. Deniz sezonun açılması ve turizm merkezlerinin hareketlenmesi ile1 yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüse bir daha fırsat tanımamalıyız. Sağlık çalışanlarının bizler için yaptığı fedakarlıklara hiçbirimizin hıyanet etme hakkı yok.   Evet, sıkıldık, bunaldık ve yorulduk ama rehavete asla kapılmamalıyız.