HER GÜN 300 İNSANI ÖLDÜRÜYOR

Dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımından kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybederken, Türkiye’de ise her gün 300 kişi hayata gözlerini yumuyor.

Zehra TEKECİ, Rabia DEMİROK

Tütün ürünleri çağımızın iyileşmeyen hastalığı olmaya adım adım ilerlerken, her geçen gün sigara ve tütün kullanan kişi sayısı artıyor. Uzmanlar ise Türkiye’de her gün 300 insanın hayatını kaybetmesine yol açan tütün kullanımının sadece kullanan kişileri değil çevresini de ölüme yakınlaştırdığına dikkati çekiyor.

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, “Türkiye’de tütün ve tütün ürünleri nedeniyle her gün 300 kişi hayatını kaybediyor. Günümüzde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle her gün 200 insan ölüyor. Buradaki farkı insanlarımızın görmesi gerekiyor” diye konuştu.

“SİGARA İÇENLER HER ZAMAN TEHDİT ALTINDA”

İnsanlığın tütün kullanımı nedeniyle salgın öncesi ve sonrasında hayatını kaybetmelerine neden olduğunu vurgulayan Yurtbahar, “Sigara kullananlar hayatımızı tehdit eden bir salgın hastalığa ihtiyaç olmadan her zaman risk altında. Üstelik bu süreçte ciğerlerimizin nasıl etkilendiğini, Kovid-19’a davetiye çıkardığını gördük. Genellikle sigara en başta ciğerleri, sonrasında tırnağımızdan saçımıza bedenimizin dört bir yanını olumsuz etkiler.  Kovid-19’un en bilinen yerleşkesi ciğerlerimizdir. Bu nedenle sigara kullananlar bu süreci daha ağır geçiriyor ve tedavi süreçleri daha uzun ve yoğun oluyor” ifadelerini kullandı.

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının sadece kişiye değil çevresine de zarar verdiğini aktaran Yurtbahar, pasif içiciliğin de organlarda ciddi tahribata neden olduğunu aktardı.

PASİF İÇİCİLİĞE DİKKAT

Yurtbahar, tütün kullanımı sadece kendimize zarar vermiyor uyarısında bulunarak, “Sigara kullanımında sadece kendimize değil çevremize hatta komşularımıza bile zarar veriyoruz. Pasif içicilik her geçen gün ciddiyetini arttırıyor. Pasif içiciler Kovid-19 dahil birçok hastalığı daha ağır geçiriyor veya bedenlerinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Yurtbahar Sigaranın sadece insan bedenine etkisi olmadığını da ileterek, en başta yeni doğan bebeklerin ve insanların temiz oksijen ihtiyacına karşın hava kirliliği ortaya çıkardığını hatırlattı.

“TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN REKLAMLARINA KANMAYIN”

Bu nedenle diğer insanların kişisel hakkı olan dumansız hava sahasının işgal edildiğini vurgulan Yurtbahar, “Tütün üreticileri her gün yeni modeller çıkarıyor, gençlere yönelik dikkati toplamaya çalışıyor. Çeşitli ürünler sunuyor ve içerisinde tütün olmadığını iddia ediyorlar. Bu kesinlikle yanlıştır” dedi.

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARA BIRAKMA GÜNÜ MESAJI

Türkiye’de sigara kullanımının 12 ila 13 yaş sınırında olduğunu bildiren Yurtbahar, şunları kaydetti:

“Tütün ülkemizin en büyük sağlık sorunudur. Gençlerimiz her geçen gün tütün ürünlerine alışıyorlar. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü’nde onlara seslenmek istiyorum. Tütün kullanarak kendinize ve çevrenizdeki canları yok edecek bir ortam yaratıyorsunuz. Tütün ürünlerini kullanmaya son verin. Bu ürünleri aniden keserek bırakırsanız araştırmalara göre yüzde 80 ila 90 başarı elde edersiniz. Tütün ürünlerini bırakırsanız bir şey kaybetmez, sağlığınızı ve çevrenizi kazanırsınız. Çocuklara ailelerini rol model alıyor, sizden tütün kullanımını gördüklerinde demek isteyebilirler. Sizler onlara kötü örnek olmayın, çevremizi, kendinizi ve neslimizi koruyun.”