HER 10 BEBEKTEN 1'İ PREMATÜRE DÜNYAYA GELİYOR

Yeni Doğan ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Bayık, 37 haftadan önce doğan bebeğe 'prematüre' denildiğini anlatarak, her 10 bebekten 1'inin erken doğumla dünyaya geldiğini söyledi.

Antalya'da özel bir hastanede düzenlenen 17 Kasım Dünya Prematüre Günü etkinliği kapsamında Yeni Doğan ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Bayık, prematüre doğan bebeklerin ve ailelerin yaşadığı zorlukları anlattı. Etkinliğe, prematüre doğan çocuklar da aileleriyle birlikte katıldı. Prematüre bebeklerin ilk doğduğu anlarla derlenen slayt gösterisi ailelere sunuldu. Çocuklarının prematüre hallerini gören aileler duygusal anlar yaşadı. Prematüre bebek dünyaya getiren anneler yaşadıkları deneyimleri diğer ailelere anlattı.

Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık, yeni doğan bir bebeğin 37 hafta ve öncesinde doğmuşsa bu bebeğe prematüre denildiğini anlattı. Gebelik sırasında 10 bebekten 1'inin erken doğumla dünyaya geldiğini anlatan Uzm. Dr. Bayık, prematüre farkındalığın oluşması, takiplerin yapılmasının ve toplum bilincinin çok önemli olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Bayık, “Erken doğum nedir, riskleri nelerdir, nasıl takip ve tedavi edilmeli diyerek mutlaka bu tür gebelikte dünyaya gelecek bebeklerin yeni doğun yoğun bakım ünitesi olan 3'üncü düzey hastanelerde takip edilip doğumlarının yapılması gerekir. Transport olmadan bu hastanelerde tedavi edilmeleri gerekiyor. En iyi transport, anne karnından olan transporttur" dedi.

ORGANLAR ETKİLENEBİLİYOR

Prematüre doğan bebeklerin her organında etkilenme olabileceğini belirten Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık, “Göz, kalp, akciğer, beyin, kas veya kemiklerde birçok organda etkilenmeler görebiliyoruz. Elimizden gelen tüm tedavileri uygulamaya çalışıyoruz. Bu süreç bazen yıllarca sürebiliyor. Fakat sağlıklı çok sayıda bebeğimiz de oluyor" diye konuştu.

'BU SAVAŞTA BERABER MÜCADELE VERİYORUZ'

17 Kasım Dünya Prematüre Günü etkinliği kapsamında ailelerin duygusal anlar yaşadığını belirten Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık, “Bu bir mücadele, iyi ellerde iyi bakımda olduktan sonra sonuçlar iyi oluyor. Hepsini sağlıkla büyütmeye, yaşatmaya çalışıyoruz. Bu savaşta hep beraber mücadele veriyoruz" dedi.

DHA