HEM ÖLÜYE HEM DİRİYE…

Bazı zamanlarda başımıza bir olay gelmedikçe yaşanılanların iç yüzünü hiç birimiz bilemiyoruz. İllaki yaşamak gerekebiliyor.

***

Geçtiğimiz aylarda birkaç arkadaşımın dile getirmesiyle olaydan haberdar olmuştum ancak bizzat yaşayınca gerçekleri de gözlerimle görmüş oldum.

***

Antalya Büyükşehir Mezarlıklar Şube Müdürlüğünün Uncalı Kent Mezarlığındaki gasilhane, cami, musalla alanları yenisinin yapılabilmesi için yıkılmış ve yoğun bir tadilat süreci başlamıştı.

***

Birkaç aydır devam eden bu çalışmadan dolayı da tüm işlemler Kurşunlu’da bulunan Kent Mezarlığındaki idari ofislerden yapılmaya başlandı.

***

Öncelikle ifade etmeliyim ki Mezarlıklar Şube Müdürlüğündeki çalışanların gerek davranışları, gerekse işlemler konusunda vatandaşlarla olan diyalogları gerçekten takdire şayan.

Öncelikle “Yiğidi öldür ama hakkını teslim et” mihvalinde onların hakkını teslim etmek gerekir.

***

Ancak benim burada itirazım olan bir konu var. Bu konu da ne idarecilerin ne de çalışanların davranışları veya işlemler konusundaki durum ve tutumu.

İtirazım olan vatandaşın çektiği eziyet. Hatta hem ölünün hem de dirinin çektiği eziyet.

***

Madem Mezarlıklar Şube Müdürlüğüne daha modern bir yer kazandırılacak, onun için binalar yıkıldı eyvallah ta niçin seyyar da olsa bir yer yapılarak vatandaşın Kurşunlu’ya gitmeden işi halledilmez?

***

Düşünün bir yakınınız vefat etti Kurşunlu Mezarlığına kadar gideceksiniz işlemleri orada yapacaksınız, cenazenizi orda yıkatacak sonra da tekrar defnolması için geri getireceksiniz.

***

Yıkama işlemi olmasa bile mükerrer definlerde muvafakat evrakı için bile Kurşunlu’ya kadar gidip gelmek zorundasınız. Hem ölüye, hem de yakınlarına büyük bir eziyet değil mi?

***

Hele ki şehir merkezinde bulunan mezarlıklara defin yapacak vatandaşlar için… Bir taraftan acınızı yaşarken bir taraftan da bu git-gelle uğraş.

***

Bana göre olacak iş değil…

Halbuki Andızlı veya Uncalı mezarlığında geçici bir yer yapılsa vatandaşlar yazın bu sıcağında git geller yapmasa olmaz mı?

***

SON SÖZ

İnşallah yakın zamanda bu çalışmalar tamamlanır da hem dirimiz hem ölümüz bu eziyeti yaşamaktan bir an önce kurtulur.