Heimlich'i öğrenen 'hayat' kurtarıyor
Heimlich manevrasının uygulanabilirliğini ve önemini anlatan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Öğretim Görevlisi Dr. Süleyman İbze, özellikle çocuklar ve erişkinlerde yabancı cisimlerin solunum yolunu tıkamasının oldukça yaygın bir durum olduğunu belirterek heimlich manevrasını uygulamalı olarak anlattı.
Heimlich manevrasının nefes borusunu tıkayan yabancı cisimleri dışarıya basınç yoluyla çıkarmayı amaçladığını söyleyen İbze, acil durumlarda sağlık çalışanlarının her zaman bulunamayabileceğini, bu nedenle yakın çevrenin ilk müdahale yapabilmesinin önemine dikkat çekti. İbze, “Heimlich manevrası, bu konudaki ilk tanımlanan manevra Türkçesi karına bası olarak geçiyor. Bu manevra, nefes borusunu tıkayan bir yabancı ismi dışarı basınç yoluyla çıkartmayı amaçlayan bir manevradır. Bir ilk yardım manevrası yani aslında olay yerinde ilk yardım uygulaması yapan halktan kurtarıcıların yapacağı bir uygulama” diye anlattı.
ERİŞKİNLERDE HEİMLİCH MANEVRASI
Erişkinlerde Heimlich manevrasının genellikle yemek yerken oluşan tıkanmalarda uygulandığını belirten İbze, boğulma belirtisi gösteren kişilerin genellikle öksürme çabası içinde olduğunu söyledi. Eğer kişi öksüremiyorsa ve ses çıkaramıyorsa, Heimlich Manevrasının uygulanması gerektiğini vurgulayan İbze, “Erişkinlerde aslında tıkanıklığın sebebi çoğunlukla yemek yiyecek maddeler nefes borusunu tıkarlar. Yemek yerken konuşmak ya da kas hastalıkları gibi ya da felç durumu gibi olan hastalarda bu durumlar birazcık daha sık görülüyor. Felçli olan yaşlı nüfusta bir tık daha bu anlamda fazlaca bunu görebiliyoruz. Özellikle burada erişkinlerde, uygulamada önce kişinin boğulduğunun anlaşılması gerekiyor” diye konuştu.
Eğer ki kişiden hiç ses çıkmıyorsa veya öksüremiyorsa o zaman müdahale edilmesi gerektiğini anlatan İbze, “Kişinin nefes borusundaki yabancı cismi çıkartmaya çalışacağız. Çıkartırken uygulamadaki en önemli nokta kişiyi sakinleştirmeye çalışmak, ona yardım edeceğimizi bildirmek. Heimlich Manevrası tek başına karına bası şeklinde uygulanabildiği gibi sırta bası sırta vurarak da yapılabilir. Yani ikisi beraber de yapılabilir” diye kaydetti.
ÇOCUKLARDA UYGULAMA YÖNTEMLERİ
Çocuklarda Heimlich manevrasının erişkinlerle benzer şekilde uygulandığını belirten İbze, çocukların boyuna uygun şekilde manevranın yapılması gerektiğini söyledi. Çocuklar öksürebiliyorsa, öksürmeye cesaretlendirilmeli; öksüremiyorlarsa sırtlarına vurularak ve karnına basılarak müdahale edilmesi gerektiğini anlatan İbze, “Yer çekimden de faydalanarak önce kişiyi birazcık öne eğeceğiz. Sırtına 5 defa vuracağız. Sonrasında da yine karına bası şeklinde Heimlich manevrasını uygulayacağız” dedi.
ACİL DURUMLARDA YAPILMASI GEREKENLER
Bebeklerde Heimlich manevrasının farklı bir yöntemle uygulanması gerektiğini vurgulayan İbze, bebeklerin yüzü aşağıya gelecek şekilde bir kol üzerine yatırılıp sırtlarına vurulması gerektiğini söyledi. İbze, bilinci kapanan bir kişi ya da bebekte, yabancı cismin ağız içinde görünürse çıkarılması gerektiğini; eğer görünmüyorsa, sağlık ekiplerinin gelene kadar müdahaleye devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, acil durumlarda 112’nin aranarak profesyonel sağlık desteği talep edilmesinin önemini vurguladı.