HEDEF 1 MİLYAR DOLAR TİCARET

ASKON, pandeminin ağır şartlarına rağmen ülke ekonomisinin refahı için düzenlediği Moldova Ticaret Formu'na 30 kişilik ekiple katılım sağladı.30 kişilik ekiple Moldova’ya giden ASKON Antalya Şubesi, 600 milyon dolar olan ticaret hacmini, 1 milyar dolar seviyesine getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan turizm konusunda da çalışmalarını sürdüren ASKON, Moldova’dan 500 bin turistin gelmesini sağlamak için gerekli görüşmeleri sağlıyor.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, başkan yardımcıları Yakup Mermer, Selman Özgün, İsmail Ekmekçioğlu ve beraberindeki 30 kişilik ekip, Moldova’daki Ticaret Formu’na katıldı. ASKON, 2020 yılındaki ağır pandemi koşullarına rağmen Türkiye'nin, ticaret hacmi hedefleri doğrultusunda Moldova’ya gitmişti. 2021 yılında devam eden salgın koşullarını dinlemeyen ve ülke menfaati için çalışmalarını sürdüren ASKON Antalya Şubesi, yaptıkları anlaşma ve protokollerle ülke ekonomisini katkı sağlıyor.

TURİZM, TARIM VE TİCARET

Moldova’daki görüşmelerin ana konusu turizm, tarım ve ticaret oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülke ekonomisinin ticaret hacmi hedefi doğrultusunda çalışan ASKON, Moldova ile olan 600 milyon dolarlık ticaret hacmini, 1 milyar dolara çıkarmak için görüşmelerini sürdürüyor. Öte yandan Her yıl Moldova’dan gelen 200 bin turistin ekonomiye verdiği katkıyı yükseltmek ve turist sayısını arttırmak için birtakım görüşmeler yapıldı. Turizm konusunda Moldova’dan 500 bin turistin Türkiye’ye gelmesi hedefleniyor. Ayrıca Moldova Ticaret Formu’nda yaklaşık 35 firma ile görüşen ASKON Antalya Şubesi, çoğu firmayla anlaşma imzaladı.

TARIM KOMİSYONU KURULUYOR

ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan ve beraberindeki heyet Moldova Cumhuriyeti Tarım Bakanı Ion Perju, ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Tarım Bakanı ile yapılan görüşme neticesinde Moldova ve Türkiye arasında tarım komisyonu kurulmaya karar verdi. Ayrıca Tohum ve tohum yetiştiriciliği konusunda anlaşma imzalandı. Ekonomik anlamda ticaret hacminin genişlemesi açısından oldukça önemli bir görüşme gerçekleşti.  Tarım Bakanı Ion Perju’den sonra Moldova Ticaret Odası ile de görüşmeler gerçekleşti. Protokol anlaşmasına varan ASKON Antalya Şubesi ve Moldova Ticaret Odası önümüzdeki günlerde protokoldeki detayları kamuoyu ile paylaşacak.

“TÜRKİYE’NİN VARLIĞINI HİSSEDİYORUZ”

Görüşmeler sonrası Moldova’da Büyükelçi Gürol Sökmensüer, ile bir araya gelen ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, Türkiye’nin varlığını her yerde hissettiklerini belirterek, “Moldova’da böyle kapsamlı bir ticari platformu gerçekleştirmemizde bizden desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na, ASKON Genel Başkanımız Orhan Aydın’a ve Moldova Cumhuriyeti Büyük Elçimiz Gürol Sökmensüer’e teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

AMAÇ İKİLİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK

Moldova’da olmanın mutluluğunu dile getiren Urfan, “Öncelikle bu güzel ülkede olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti dile getiriyorum. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Sayın Nail Olpak ve ASKON Genel Başkanı Sayın Orhan Aydın teşekkür ediyorum. Türkiye, Moldova Cumhuriyeti’ni bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılında ilk tanıyan ülkeler arasında yer almıştır. Moldova ile siyasi ilişkilerimiz ikili ve çok taraflı platformlarda olumlu bir seyir izlemektedir. Bu güzel ilişkileri ekonomik alanda da genişletmek sizleri ve bizleri memnun kılacaktır” dedi.

ÜRETİM ÜSSÜ TÜRKİYE

Koronavirüs salgının ekonomiye etkilerini anlatan Urfan, “Koronavirüs tüm dünya ekonomilerini derinden sarsmış ve ağır yaralar açmıştır. Buna rağmen Türkiye 2021 yılı ilk üç ayında yüzde 7’lik bir büyüme kaydederek, OECD ülkeleri arasında 1. sırada, Dünya genelinde ise Çin’in ardından 2. sırada yer almıştır. Bu süreçte Türkiye diğer ülkeler tarafından üretim üssü olarak tercih edilmiştir. Bu aynı zamanda ülkemiz ekonomisine olan güvenin de bir göstergesidir” diye konuştu.

KARŞILIKLI ANLAŞMALAR

Moldova ile karşılıklı anlaşmalar yaptıklarını belirten Urfan, “Moldova ekonomisine baktığımızda tarım ve hizmetler sektörünün ağırlıklı olduğunu görmekteyiz. Bu verimli topraklarda çıkan tohum, hububat, meyve ve sebze ihracat kalemlerini oluşturmaktadır. Ülkemiz Türkiye’de tekstil, inşaat, savunma sanayi ve tarımda özellikle son zamanlarda modernleşme ile arzulanan seviyelere ulaşmış bu alanlarda ihracatta ön plana çıkmıştır. Seracılık da bu gelişmeden önemli bir şekilde payını almıştır. Bugün bu konularda gerekli bilgilendirmeler ile karşılıklı nelere yapabileceğimizi ortaya koyacağız” şeklinde konuştu. Öte yandan ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, ve beraberindeki heyet yarın Gagavuzya’ya giderek ticari anlaşmalar için görüşmeler gerçekleştirecek.

HABER MERKEZİ